HABER MERKEZİ
Türkiye’nin ilk lav tüpü mağarası keşfedildi. “Hassa Lav Tüpü” mağarası, Türkiye’nin Ulusal Mağara Envanteri’ne kaydedilen ilk volkanik kökenli doğal mağarası oldu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Maden Tetkik Arama Enstitüsü (MTA) Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Ulusal Mağara Envanteri’ne bugüne kadar kaydedilen bütün mağaralar karstik mağara özelliği taşıyor. Temmuz 2015 güncellemesinde de envanterde yer alan 1377 adet mağara içerisinde volkanik süreçlerle oluşmuş herhangi bir mağara kayıt altına alınmamıştı. Ancak Hatay’da yapılan ön etüt çalışmalarında Hassa ilçesi sınırları içerisinde lav tüpü mağarası bulunduğu belirlendi ve ortaklaşa yürütülen bir çalışmayla sahada etüt çalışması yapıldı. Yeri belirlenen lav tüpü mağarasının girişinin bloklarla neredeyse tamamen kapalı olması sebebiyle “daral” olarak adlandırılan ve ancak sürünerek girilebilen bir pasajdan anlaşıldığı kadarıyla mağara bazaltik volkanizma içerisinde gelişmiş, bir ana galeri ile buna bağlı 3 yan koldan oluşan mağara yatay bir tüp şeklinde ilerliyor. “Hassa Lav Tüpü” olarak adlandırılan mağaranın haritalama çalışmaları devam ediyor.
Hassa Lav Tüpü Mağarası’nın Uluslararası Alanda Sıralamaya Girmesi Bekleniyor
Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, lav örtüsünün sahadaki yayılımına göre mağaranın toplam uzunluğunun 1 km’yi geçmesini beklediklerini ifade ederek “Hassa Lav Tüpü Mağarası sahip olduğu özellikleriyle Türkiye’nin Ulusal Mağara Envanteri’ne kaydedilen ilk volkanik kökenli doğal mağarası oldu. Ülkemiz açısından bir ilk olan bu mağaranın aynı zamanda uluslararası alanda da sıralamaya girmesini bekliyoruz” demişti.
Hassa ilçesinde, Türkiye’nin “Ulusal Mağara Envanteri”ne giren ilk volkanik kökenli doğal mağarasına “Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası” adı verildi. Hatay’ın Hassa ilçesinde 2016 yılında keşfedilen Türkiye’nin ilk lav tüpü mağarasının, “Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası” adıyla kayıt altına alındığı bildirildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye’nin “Ulusal Mağara Envanteri”ne alınan ilk volkanik kökenli doğal mağarada uzmanlar inceleme yaptı. Mağaranın yapısı hakkında bilgi toplayan uzmanlar mağaraya, “Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası” isminin verildiğini aktardı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürü Selim Erdoğan, yaptığı açıklamada, kendilerine gelen duyumlar üzerine Hassa ilçesinde yaptıkları araştırmada mağaranın, “lav tüpü mağarası” olduğunu belirlediklerini ifade etti. Gördükleri manzaranın kendilerini çok şaşırttığını anlatan Erdoğan, “Mağaranın ağzı kapalı durumdaydı. Yapılan çalışmalarla içeri girilir duruma getirdik. Yaptığımız ölçümler sonucunda ise mağaranın uzunluğunun 243 metre ve iki galeriden oluştuğunu, her iki galerinin sonunun kapanarak bittiğini tespit ettik. 60 metreden sonra da ciddi bir bataklıkla karşılaştık.” dedi.
Erdoğan, mağaralara adlandırma yaparken yöre insanının verdiği ismi öncelikli değerlendiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Hassa civarında buraya Leçelik mevkisindeki ‘Mal Deliği’ deniliyor. Biz de mağarayı ‘Hassa Mal Deliği Lav Tüpü Mağarası’ olarak kayıtlara geçirdik. Mağara genişliği yer yer 12-13 metreyi buluyor. İçeride rahatlıkla yürünebiliyor. Fakat burası çok gevşek malzemeden oluşmuş, birkaç yerinde de çökme meydana gelmiş. İçeride düşme tehlikesi yüksek olan bloklar da var. Bunun için mağara içerisine kesinlikle vatandaşların tek başına girmemesi gerekir. Can güvenliği açısından son derece riskli.”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin ilk “lav tüpü mağarasının” Hatay Hassa’da bulunduğunu açıklamış, buranın Türkiye’nin “Ulusal Mağara Envanteri”ne giren ilk volkanik kökenli doğal mağarası olduğunu bildirmişti.
Hassa’da Bulunan Lav Tüpü Mağaraları Türkiye’nin 115.Tabiat Anıtı
Hatay’ın Hassa ilçesi sınırları içinde bulunan lav tüpü mağaraları 2016’dan beri sürdürülen bilimsel araştırmalar sonucunda, bin 189 hektarlık saha ülkenin 115. tabiat anıtı olarak tescil edildi. Dünya üzerinde oldukça nadir rastlanan ve çok önemli bir jeomorfolojik kaynak değeri olan lav tüpü mağaraları ülkede sadece Hassa’da bulunuyor. Yöre halkı tarafından “leçe” olarak adlandırılan alan, kayaçlarda meydana gelen yaygın yarık ve çatlakları yüzeye çıkarak dolduran bazaltik magmatizma ve bunun içini boşaltarak tüp haline getiren ikincil bir magmatik evreden oluşuyor. Tabiat anıtı olarak tescil edilen saha içerisinde gerçekleştirilen çalışmalarda en uzunu Altınini Mağarası olmak üzere 9 adet lav tüpü mağarada araştırma yapıldı.