Psikolojik destek yaşamımızın her evresinde her bireyin ihtiyaç duyabileceği ve edinmesi gereken oldukça önemli bir hizmettir. Nasıl ki barınma, beslenme, dinlenme gibi temel fizyolojik ihtiyaçlarımızı karşılıyorsak ruhsal ihtiyaçlarımızın da karşılanması gerekiyor. Gündelik yaşamımızda bir arada yaşadığımız pek çok psikolojik faktör bulunmaktadır.
Geçim sıkıntısı, işsizlik, şiddet, iletişim aksaklıkları, trafik, kazalar, travmatik olaylar, hastalıklar gibi birçok faktör hepimizi olumsuz etkiliyor. Pek çok olumsuz etkene doğrudan veya dolaylı olarak maruz kalıyoruz. Dolayısıyla psikolojik destek ihtiyaçlarımız da artıyor.
Peki bu psikolojik destek nedir? Ne kadar işe yarar?
Psikoterapi/Psikolojik danışmanlık hizmetlerinin hepsine psikolojik destek diyebiliriz. Birçok kişi psikoterapi sürecini bir divana uzanıp, çocukluğunu anlattığı ya da uzmanın ona akıl verdiği bir durum sanmaktadır. Maalesef günümüzde hala psikoterapiye dair yanlış inanışlar mevcuttur. Onlardan biri de yakın arkadaşlarla konuşmak gibi bir sohbet şekli olduğu inanışıdır. Psikoterapide asıl amaç bireyi rahatlatmak, teselli etmek, hak vermek, bireyin bulamadığı çözüm yolunu direkt bulup dayatmak kesinlikle değildir. Önce bu yanlışı ortadan kaldırmamız gerekmektedir. Oysaki psikoterapi, gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde kişinin duygularını, düşüncelerini, inançlarını, kişisel yaşantılarını güvenli bir biçimde keşfetme sürecidir. Psikoterapide biz uzmanlar, bireyin yaşadığı problemler ya da zorluklar ile ilgili farkındalık ve içgörü kazanmalarına yardımcı olarak, düşünce ve davranışlarında değişim meydana getirmeyi amaçlamaktayız. Kısacası bireyin problemini çözmesinde kişiye uygun yollar bulmalarına destek oluruz.
Son zamanlarda bireyler psikolojik desteğin önemi konusunda oldukça bilinçlenmekte ve kendilerini ya da çocuklarını geliştirmek için çaba sarf etmektedir. Bu nedenle günümüzde psikolojik destek, bireylerin psikolojik sıkıntılarını çözebilmek için başvurdukları bir yöntem haline gelmiştir. Ancak maalesef ki çoğunlukla destek talebi psikolojik sorunlar kaçınılmaz bir hal aldığında yapılmaktadır. Sorunlar büyümeden psikolojik destek alındığında hem yaşanılan sorunun kişinin yaşamını işlevsiz hale getirmesinde önlem alınmış oluyor hem de çözüme giden süreç daha hızlı olabiliyor. Zamanında destek alınması, sorunlar oluşmadan önleyici müdahale sağlıyor. Bu doğrultuda psikolojik danışmanlık hem önleyici hem de iyileştirici rol oynamaktadır.
Bir yerimiz ağrıdığında koşarak doktora gidiyoruz. Peki ya ruh sağlığımızı neden bu kadar göz ardı ediyoruz? Kişisel yaşam, akademik başarı, duygusal problemler, ebeveynlikte destek gibi pek çok alan ve konuda insanlar psikolojik hizmetlere başvurabilmektedir. Psikolojik destek almaktan çekinmeyiniz…