SONAR GÜNEŞ
Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentteki çok sayıda bina ve iş yerinin yanı sıra tescilli vakıf kültür eserleri de yıkıldı veya ağır hasar aldı.
Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen ve avlusunda Hazreti İsa’nın üç elçisinin mezarının bulunması sebebiyle Müslümanlar kadar Hristiyanlar için de önemli merkezler arasında yer alan Habib-i Neccar Camii de depremlerde yıkıldı.
Depremin hemen ardından tarihi camide nitelikli eserler ayrıştırılarak ayrıştırma merkezine taşındı. Güçlendirme ve projelendirme çalışmalarının ardından tarihi caminin inşası tamamlanacak.
Caminin restorasyon işleminin başladığını gören vatandaşlar: “Depremler, binlerce binayı yerle bir ederken, yüzlerce yıldır ayakta duran tarihi yapıları da etkiledi. Asırlık camiler, kaleler, kiliseler ve tarihi eserler depremler sonrası tamamen yıkıldı ya da büyük zarar gördü. Onlardan bir tanesi de Habib-i Neccar Camii oldu. Sadece Habib-i Neccar Camiyle sınırlı kalmadı tabi ki de daha bunun gibi bir sürü tarihi yerimiz elimizden gitti. Antakya’da çok sayıda yapı zarar gördü. Bu yapıların son halini gördükçe içimiz acıyor. Bu yapılar yapılırken çok dikkat edilmeli. Çünkü Hepsinin kendine has tarihi ve bir özelliği var. O yüzden de ayrıştırma işlemi yapıyorlar camilerin ve tarihi binaların taşlarını ayırıyorlar daha sonradan yaparken aynı taşları kullanacaklar çünkü onlar normal bir taş değil. Yapılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor tarihi yapının bozulmaması için onlar bizim geçmişimiz. İnşallah hiçbir şeye dokunmadan aynısını yapacaklar biz inanıyoruz zaten bu konu hakkında açıklamalar da yapıldı tekrardan aynısını yapacaklarını söylediler uzun zamandır aldığımız en iyi haber sanırım o kadar hasret kalkık ki şehrimizle ilgili iyi bir şey duymaya size anlatamayız işte böyle duyunca mutluluktan gözlerimiz doluyor. Ama inanıyoruz ki bir Hatay vardı bir Hatay yine olacak.” İfadelerini kullandılar.