CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Covid-19 pandemisi ile işten çıkarma yasağını delmek için Kod-29’un kötüye kullanıldığını ileri sürdü..
BÜLENT KAVUK
CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Covid-19 pandemisi ile işten çıkarma yasağını delmek için Kod-29’un kötüye kullanıldığını ve hükümetin pandemide ekonomiyi yönetememesinden dolayı işverenlerin işçileri işten çıkarma yöntemi olarak Kod-29’u araç olarak kullandığını söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.
Covid-19 pandemisi ile işten çıkarma yasağını delmek için Kod-29’un kötüye kullanıldığını ve hükümetin pandemide ekonomiyi yönetememesinden dolayı işverenlerin işçileri işten çıkarma yöntemi olarak Kod-29’u araç olarak kullandığını söyleyerek konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ‘‘Kamuoyunda “Kod-29” olarak bilinen ve işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/2 maddesinde yer alan “ahlak ve iyi niyete uymayan haller/davranışlar” gerekçesi ile feshedilmesi çalışma yaşamının kanayan bir yarasıdır. Kod-29 ile işten çıkarılan işçiler kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alamadığı gibi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan işsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadır. İşverenlerin uzun yıllardır, işçilerin kıdem tazminatı haklarını gasp etmek için başvurulan bu yöntem, Covid-19 pandemisi ile işten çıkarma yasağını delmek için kötüye kullanılmaktadır.’’ dedi.
KOD-29 İŞVERENİN İŞÇİLERİ İŞTEN ÇIKARMA YÖNTEMİ HALİNE GELDİ
DİSK AR’ın SGK’dan edindiği verilerin “ahlaka aykırı davranış” gerekçesiyle işten çıkarmaların boyutunun ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini ve bu verilere göre günde yaklaşık 500 işçini, 2020 yılında ise 177 bin işçinin Kod-29 ile işten çıkarıldığını söyleyen Suzan Şahin, ‘‘Hemen her gün, Kod 29 ile işten çıkarılan çalışanların hak gaspından ve tüm sosyal güvencelerinden mahrum edilerek; mağdur olmaya devam etmektedir. DİSK-AR tarafından yayımlanan veriler durumun vahametini ortaya koymaktadır. Buna göre işverenler tarafından sıkça başvurulan Kod-29 ile birlikte günde ortalama 500 işçi, ayda ortalama 14 bin 722 işçi, 2020 yılında 176 bin 662 işçi işten çıkarılmıştır. İşverenlerin tek taraflı beyanı ile işçilerin damgalanarak işlerine son verilmesi işçileri büyük zorluklarla baş başa bırakırken, işten çıkarma yasağındaki istisnaların istismara mahal vermeyecek şekilde düzenlenmesi konusunda işverene kanıtlama yükümlülüğü ve etkin denetim getirilmesi mağduriyetlerin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Pandemi sürecinde milleti ölümle açlık arasına sıkıştıran AKP işverene destek olmadığı gibi işçinin de hakkını her zamanki gibi umursamıyor. Anayasaya aykırı yapılan bu işçi kıyımına derhal müdahele edilerek işçilerin mağduriyetleri giderilmelidir.’’ dedi.