HABER MERKEZİ
Deprem bölgesinin yaralarının sarılmasına katkıda bulunmak amacıyla Hatay’da açılan Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, “Afet Sonrası Yerel Sorunlara Çözümler” temasıyla gerçekleştirilen Girişimcilik Maratonu’na ev sahipliği yaptı. Organizasyona Hatay ve Adana bölgesinden 150 girişimci katıldı. Etkinliğin ilk aşamasını başarıyla tamamlayan 5 takım, 3 hafta sürecek online hızlandırma programına dahil edildi.
Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketi Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında, Habitat Derneği ile Sabancı Topluluğu şirketleri Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa’nın iş birliğiyle hayata geçirilen Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, deprem bölgesinde girişimcilik ruhunu yaşatmayı sürdürüyor.
Bölgede bulunan girişimcilerin Türkiye ve dünya girişimcilik ekosistemine entegre edilmesini amaçlayan Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi, 24-26 Kasım tarihlerinde önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.
Depremin yıkıcı etkisini en sert şekilde yaşayan illerimizin başında gelen Hatay ve Adana’dan 150’ye yakın kişinin başvurduğu Girişimcilik Maratonu; Sabancı Gönüllüleri ve Viveka’nın katkılarıyla Habitat Derneği iş birliğinde gerçekleştirildi.
Maraton katılımcısı takımlar, sürdürülebilir girişimcilik, tasarım odaklı düşünme, müşteri profili oluşturma, kullanıcı senaryosu oluşturma, iş modeli kanvası, hikayeleştirme ve marka oluşturma, sunum teknikleri gibi konularda eğitimler ve uzman mentorlardan destek aldı.
5 TAKIM FİNALE ÇIKMAYA HAK KAZANDI
“Afet Sonrası Yerel Sorunlara Çözümler” temasıyla gerçekleştirilen ve toplamda 48 saat süren Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi Girişimcilik Maratonu etkinliğinde, toplam 23 takım teknolojinin gücünü afet yönetimi alanında kullanarak daha güvenli, dirençli ve kapsayıcı bir toplum yaratmak için farklı projeler tasarladı.
Program sonunda finale çıkmayı başaran “Guideverse”, “Hatay’ı Yaşat”, “Circular Trade”, “Makarnaapp” ve “Koza” takımları, programın ikinci aşaması olan hızlandırma programına katılmaya hak kazandı.
TOPLAM 100 BİN TL’LİK HİBE DESTEĞİ VERİLECEK
İkinci aşamaya geçen 5 takım dışında yer alan tüm girişimciler Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’ndeki ortak çalışma alanında iş fikirlerini geliştirmeye devam ederken, finalist takımlar ise 3 hafta sürecek online hızlandırma programında fikirlerini daha da geliştirme ve ticarileştirme imkânı bulacak.
Söz konusu program kapsamında, pazarlamadan, ürün geliştirmeye, pazara uyumdan hukuksal süreçlere kadar birçok konuda Sabancı Topluluğu yöneticileri, Sabancı Gönüllüleri ve Habitat Derneği’nden eğitim ve mentorluk desteği alacak takımlar, programının ardından gerçekleştirilecek Demo Günü’nde projelerini jürinin değerlendirmesine sunacak.
Başarılı fikir sahibi 2 takım toplam 100 bin TL değerinde hibe desteği ile ödüllendirilecek.
FİNALİST TAKIMLAR HAKKINDA BİLGİ
Guideverse: Görme engelli bireyler için yapılmış sarı şeritler üzerinde bulunmaması gereken cisimler, kaldırımların üzerine park etmiş araçlar, sarkan ağaç dalları ve tabelalar görme engelli bireyin çarpıp yaralanmasına sebep olabilir. Bu tehlikelere karşı sıradan beyaz baston verimsiz kalmaktadır. Çünkü beyaz baston verim açısından temas ettiği nesnenin ne olduğunu değil sadece önünde engel olup olmadığını hissettirmekle sınırlıdır. Nesne tanıma ve yüz tanıma sistemlerini oluşturarak bu sistemi mesafe sensörleriyle tanımlamayı hedefleyen proje, görme engelli bireylerin ciddi yaralanmalarına ya da ölümlerine sebep olabilecek olası kazaların ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Hatay’ı Yaşat: Hatay’ı Yaşat mobil uygulaması, 6 Şubat depremlerinin ardından en ağır yıkımın yaşandığı Hatay’da konteynır veya kendi çabalarıyla ekonomiye katılan esnafın, yeni yerlerini tüm halka duyurmak, satışlarını arttırmak ve Hatay’da hayata tutunan insanların aradıkları ne varsa kolayca bulması hedefiyle kodlanmış bir mobil uygulamadır. Uygulama 15 günde bir yeni kodlarla geliştirilmekte ve yeniden Hatay halkının deprem sonrası taleplerine göre şekillendirilmektedir. Yakın vadede projenin temel amacı, yazılım ekibi içinde bulunan çalışma yapısına Hatay’da mühendislik okuyan ve alanında kendini geliştirmek isteyen gençleri dahil etmektir.
Circular Trade: Afet bölgelerinde yer alan molozlar içerisindeki plastik kontamine atıkların geri dönüşüm çalışmalarının gerçekleştirilmesi ve diğer sektörler için hammadde haline getirilmesinin yanı sıra yeniden kullanılmasını sağlayacak çalışmalar için üniversite, laboratuvar, STK, özel sektör, kamu kurumları ve daha birçok paydaş ile muhtelif görüşmelerin sağlanmasını amaçlar.
Makarnaapp: Öğrenci evlerinin finansallarını ve düzenini tek bir yerden dijital olarak yönetmeyi sağlar. Makarna dijital kart, evin dijital kartıdır. Ev üyeleri, parasını makarna para havuzuna koyabilir ve zamanı geldiğinde faturaları ödemek için vermesi gereken parayı isteyebilir, faturalarını ödeyebilir. QR kod ile ödeme yapabilir ve eve bağış / komün burs alabilir. Diğer bir özellik olan görev düzenleyici ile ev işleri ev üyelerine göre atanabilir.
Koza: Yapılan araştırmalara göre evi hızlı tahliye edememe ve bu kişilerin %90’ı deprem çantasını almayı unutuyor ya da evin kapısı açılmıyor. Söz konusu proje, deprem sırasında, sensörün kaydettiği değerlerle LED ve alarm sistemini devreye alıyor; deprem çantası dolabı ve otomatik kapı açılıyor. Deprem sırasında, sensörler sarsıntıyı algılar. Alarm Çalar ledler yanar, sarsıntı sensörleri, kilit damağı çıkınca itici kol ve yay sistemi ile kapıyı açıyor. Sensörler dolaba komut gönderiyor ve dolap açılıyor.