Gezi Notları – DOÄžU KARADENZ GEZÄ°SÄ° (5) – Trabzon

Hazırlaya: M. Adil ÇETİN

Araştırmacı-Yazar

Ä°LESAM Hatay Ä°l Temsilcisi

adilcetin1@gmail.com

DoÄŸu Karadeniz gezimizin beÅŸinci durağı Trabzon’dayız.

Trabzon Türkiye‘nin en kalabalık yirmi yedinci ÅŸehridir. Trabzon’un 2021 nüfusu 816.684’dir. Ä°lin yüzölçümü 4.628 km2‘dir. Karadeniz sahili ile DoÄŸu Karadeniz DaÄŸları arasında yer almakta olup yüzölçümü açısından az bir alan kaplar. Batısında Giresun, güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, doÄŸusunda da Rize bulunur.

Trabzon, günümüzde Karadeniz Bölgesi‘nin Samsun‘dan sonra ikinci büyük kentidir. Trabzon, büyükÅŸehir statüsündedir. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiÅŸ: “Bu ÅŸehre küçük Ä°stanbul denilse yeridir. Ä°rem baÄŸları gibi süslü bir ÅŸehirdir burası.”

1923 yılında yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin 61. il merkezi olarak yerini almıştır.

Dar bir sahil şeridinin ardında denize paralel uzanan dağlık bir araziye sahiptir.

*

Ayasofya Camii

Ayasofya ya da resmî adıyla Ayasofya Camii, eskiden Ayasofya Kilisesi, Trabzon‘un Ayasofya Mahallesi’nde bulunan bir cami, eski kilise ve müze. 1250 senesinde Ortodoks kilisesi olarak inÅŸa edilen Bizans yapısı, 2013 yılında yeniden Müslümanların ibadetine açılmıştır.

*

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi’nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. Kilisenin MS 365-395 tarihleri arasında inÅŸa edildiÄŸi sanılmaktadır.

18 Nisan 1916’dan 24 Åžubat 1918’e kadar süren Rus iÅŸgali sırasında Maçka civarındaki diÄŸer manastırlar gibi bağımsız bir Pontus devleti kurmak isteyen Rum milislerin karargâhı olmuÅŸtur.

Önce Sümela Manastırı’na doÄŸru otobüsümüzle hareket ettik, bir yerde durduk, orada ring araçları ile bir süre daha gittik, bir yerden sonra yürümeye baÅŸladık, sonra merdivenlerden çıktıktan sonra manastıra ulaÅŸabildik, oldukça yorucu bir yürüyüş ve tırmanıştan sonra. Sümela Manastırı ormanlık içerisinde dik bir dağın yamacına, dağın içine yapılmış bir yapı.

Maçka’da Hamsiköy harika bir doÄŸa içerisinde bulunuyor. Evler yamaçlara yayılmış ve beÅŸ yerleÅŸim yerinden oluÅŸuyor.

Sürmene ilçesinde Ä°kiçay Kızıl Büyü Çay Fabrikası’na geçtik, bizi kemençe ile karşıladılar. Burada çay ikram edildi ve çay hakkında bilgi verildi.

Sürmene bıçakçılığı ile meÅŸhur bir ilçe. Sürmene’de Sürbısa bıçak satış maÄŸazası ziyaretinde bulunduk. Çok deÄŸiÅŸik ebatta ve ÅŸekilde bıçak üretiliyor ve satışı yapılıyor. Hem günlük kullanımlık hem de vitrinlik bıçaklar.

Sonra Uzungöl’e geldik, otobüsümüzden inerek minibüslerle zirveye çıktık. Önce Åžekersu sonra Karester Tepe yaylalarına çıktık. Uzungöl bozulmuÅŸ, alabildiÄŸine yapılaÅŸma olmuÅŸ. DoÄŸallığı kalmamış. Eski haline döndürülmesi en büyük temennimizdir. Dağın zirvesinde Bulut Denizi’ni seyrettik. Enteresan bir ÅŸekilde bulutlar bizim durduÄŸumuz yerin aÅŸağı seviyesinde kalıyor. Birbirine çok yakın ve dik daÄŸlardaki yaylalara deÄŸiÅŸik araçlarla çıkmak, yer yer yürümek bizler için bayağı yorucu bir gezi oldu. Günün sonunda Rize’ye vardık ve ÇamlıhemÅŸin ilçesi sınırlarında olan Fırtına Vadisi’nde ahÅŸap bir otel-restoranda konakladık.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir