Hazırlayan: M. Adil ÇETİN
Araştırmacı-Yazar
İLESAM Hatay İl Temsilcisi
adilcetin1@gmail.com
Doğu Karadeniz gezimizin altıncı durağı Artvin’deyiz.
Artvin, Türkiye‘nin Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan, Karadeniz‘e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye‘nin Gürcistan‘la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum ve batısında Rize vardır.
Artvin ili nüfusu 2022 yılı başı verilerine göre 169.543’dür. İlin yüzölçümü 7.436 km²’dir.
1924 yılında sancaklar vilâyet haline dönüştürülünce Artvin de vilâyet oldu. Ancak Artvin vilâyeti 1 Haziran 1933’te lağvedildi ve burası bir kaza merkezi olarak merkezi Rize olan Çoruh vilâyetine bağlandı. Bu durum 3 yıl kadar sürdü. Artvin 4 Ocak 1936 tarihinde yeni kurulan Çoruh vilâyetinin merkezi oldu. 17 Şubat 1956 tarihinde ise Çoruh adı kaldırıldı ve ilin adı Artvin haline getirildi.
Artvin’in ekonomisi tarım açısından incelenecek olursa çay, fındık ve son dönemlerde kivi tarımına dayalıdır. Ayrıca Yusufeli ilçesinde zeytin ve pirinç tarımı yapılmaktadır.
Karagöl
Borçka ilçesine 27 km. uzaklıktadır. 1800’lü yıllarda bugünkü Klaskur yaylasının yakınında bulunan bir tepenin toprak kayması sonucu Klaskur deresinin önünü kapatması ile oluşmuş göldür. Zengin orman örtüsü ve flora çeşitliliği ile ilgi çekmektedir.
Borçka Karagöl Tabiat Parkı 2002 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir.
Borçka ilçesi sınırlarında olan Karagöl gerçekten bozulmamış bir manzarasıyla bizi büyüledi. Gölün her tarafı çok güzel ormanla çevrili. Hayal aleminde yaşatıyor insanı. İçimiz ferahlıyor. Yapılaşma hiç yok. Her taraf doğal halde. Gölün içerisinde sandalla gezinti yaptık.
Oradan Kemalpaşa ilçesine ve Gümrük Kapısından geçerek Gürcistan’ın Batum şehrine geçtik. Gümrük kapısında girişte çok kalabalık oldu. Zira Batum’dan Türkiye’ye giriş yapanlar dönüş yapıyordu. Çıkış ise tenha idi. Gümrüğün Türkiye tarafında da Gürcistan tarafında da Sarp köyü bulunmaktadır.