Gençlerin sosyal medyada, sokakta ve çevrelerinde konuştukları konuların en başında ne yazık ki işsizlik yer alıyor. Bu elbette çok üzücü bir durum. Çünkü her genç büyük hayaller ile hayat yolculuğuna başlıyor. Yeri geliyor ailesinden uzak kalıyor, yeri geliyor tonlarca para döküyor. Sırf bir meslek sahibi ve statü sahibi olabilmek için. Ancak işin ucunda işsizlik gerçeği ile yüz yüze kalıyor. Çevrenizde illaki atanamayan öğretmen, çalışamayan gazeteci veya mühendis vardır. Üzülerek söylüyorum ki bizler bu gençleri ekonomik felaketin pençesinden kurtulmak için yurt dışı hayalleri kurarken görüyoruz.
Her geçen saat artan hayat pahalılığı ile karşı karşıya kalan gençler yurt dışına çıkma isteklerini bir hayli daha arttırmış durumda. Asgari ücretle geçinemeyeceğini düşünen gençler bir yolunu bulup onca emek ettiği mesleğini ve işini geride bırakıp yurt dışına çıkma hayalleri kuruyor. Kimi bu yolda başarılı olurken kimi başarısızlıkla sonuçlanıyor.
***
TÜİK, bilindiği üzere geçmişe dönük yıllara göre işsizlik oranlarını düzenli olarak paylaşılıyor. 2022 senesinde İşsizlik oranı (%) 10,4 olarak açıklanmış. Bunu cinsiyete göre ayıracak olursak ise 2022 senesinde Erkek 8,9, Kadın ise 13,4 olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmış.
Aslında korkunç bir tablo var karşımızda. İşsizlik zaten bir sorun iken birde işin içine cinsiyet ayrımı giriyor. Kadınların işsizlik oranlarının daha yüksek olması korkunç. Düşünsenize emek veriyorsunuz uykusuz, yorgun kalıyorsunuz, büyük emekler veriyorsunuz ve seneleriniz okumakla geçiyor ama işin sonunda refaha kavuşamıyorsun. Asgari ücret ile marketlerde kasiyer oluyor veya kurye oluyorsunuz. İşi küçümsemek değil bu ama verilen emeğin karşılığı bu olmamalı. Ben gazeteciyim ve benim işimi bir doktorun veya öğretmenin yapmasını istemem. Ben bunun üzerine eğitim almışım. Yeri gelmiş ailemden uzak kalmışım, bir dünya para yatırmışım bunun uğruna ama bir başkası bazı nedenlerle benim yerime oturtturulacak. Bende onun yerine başka işlerde geçim sıkıntısı çekçeğim. Adalet bunun neresinde?
***
“İşsizliğin kişisel ve toplumsal olmak üzere farklı sonuçları bulunmakta. Çalışamayan kişilerin üzerindeki sorumluluklar ve borçlanma yaşam kalitesini düşürdüğü gibi psikolojik olarak da olumsuz etki oluşturuyor. Toplumsal sonuç olarak ise çalışamayan her kişinin ülke ekonomisine katkısı olumsuz olarak etki etmektedir.”