HABER MERKEZİ
Gaz sancısının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve birçok faktörün bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkabilir.
Tüketilen yemeklerin içeriği, hızlı yemek yeme, hareketsiz bir yaşam sürmek, yemek yerken ağzın çok açık kalmasına gibi pek çok faktör gaz sancısına sebep olabilir. Sağlıklı bir sindirimin sonucu olarak bir birey, günde yaklaşık 20 kez gaz çıkartır. Her yaş grubundan insanın başına gelir ama bebeklerde daha sık gaz sancısı sıkıntısı yaşanmaktadır. Çünkü 2-3 haftalık olduktan sonra daha fazla süt tüketmeye başladığından bağırsaklarında oluşan gaz miktarı artar ve henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri bebeklerin gaz çıkarmasını zorlaştırır.
Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra günlük rutinler bile gaz sancısına neden olabilir. Gaz sancısı beraberinde şişkinlik, ishal veya kabızlık ile daha da şiddetlenme eğilimi gösterir.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
İşte gaz sancısının yaygın nedenlerinden bazıları: “Beslenme Alışkanlıkları: Hızlı yemek yeme, aşırı yemek yeme, yemekleri yetersiz çiğneme gibi beslenme alışkanlıkları sindirim sisteminde gaz birikimine neden olur. Gaz Üreten Gıdalar: Bazı yiyecekler sindirim sırasında daha fazla gaz üretimine yol açabilir. Örnek olarak fasulye, lahana, brokoli, soğan gibi sebzeler ve baklagiller sayılabilir. Laktoz İntoleransı: Laktoz intoleransı olan kişiler süt ürünleri tükettiklerinde sindiremedikleri laktoz adlı şekerin bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu gaz üretebilirler. Çölyak Hastalığı: Bu otoimmün hastalıkta buğday, arpa, çavdar gibi gluten içeren tahıllardaki bileşenlere karşı bir tepki gelişir. Sindirim sisteminde iltihaplanma ve gaz sancısı gibi semptomlara yol açabilir. İrritabl Barsak Sendromu (IBS): Sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileyen bu rahatsızlık, karın ağrısı, şişkinlik, gaz gibi semptomlarla kendini gösterebilir. Hava Yutma: Hızlı yemek yemek, sigara içmek veya ağız yoluyla fazla hava yutmak sindirim sisteminde gaz birikimine yol açabilir. Şeker Alkolleri ve Yapay Tatlandırıcılar: Sorbitol, mannitol gibi şeker alkolleri veya bazı yapay tatlandırıcılar sindirim sisteminde fermantasyona uğrayarak gaz üretimine neden olabilir. Karbonatlı İçecekler: Gazlı içecekler veya karbondioksit içeren içecekler tüketildiğinde gaz birikimine neden olabilir. Bakteri Faaliyetleri: Sindirim sistemi bakterileri sindirilmemiş besin artıklarını parçalayarak gaz üretebilir. Yavaş Sindirim: Sindirim sisteminde yiyeceklerin yavaş hareket ettiği durumlar, gaz birikimine yol açabilir. Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete sindirim sistemi hareketlerini etkileyebilir ve gaz sancısına neden olabilir. Hamilelik: Hamilelik sırasında hormon değişiklikleri ve rahmin büyümesi sindirim sisteminde yavaşlamaya neden olabilir, bu da gaz sancısına yol açabilir. Bağırsak Enfeksiyonları: Bağırsak enfeksiyonları veya bakteri sayısının aşırı artması durumları da sindirim sisteminde gaz sancısına neden olabilir”