GASTRİT NEDİR?

HABER MERKEZİ

Gastrit, mide duvarını koruyan mukusla kaplı bariyerin zayıflaması ve tahriş olmasına neden olan ve sindirim sıvılarının mide zarına zarar vermesi ile sonuçlanan mide zarının iltihaplanmasıdır. Bu zar, midede koruyucu görevi üstlenir ve çeşitli tehlikelere karşı bariyer oluşturur. Enfeksiyon, bazı ilaçların kullanımı, yoğun sigara-alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle bu zar saldırıya uğrar ve iltihaplanır. Gastrit’in akut ve kronik türleri olup, mide ve sırt ağrısı, mide de yanma, iştah kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlara neden olur.

Ani ve şiddetli ortaya çıkan türü akut gastrit, daha uzun sürelere yayılan türüne ise kronik gastrit verilir. Erken tedavi edilmediği takdirde ortaya çıkan kronik gastrit, bazı tehlikeli hastalıkları beraberinde getirebilir. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi adımlarla tedavi edilebilen gastrit, vakanın şiddetine göre doktor kontrolünde tıbbi müdahale de gerektirebilir.

Gastrit; kısa süreli, ani ve şiddetli şekilde ortaya çıkıyorsa akut gastrit, uzun süre devam ediyorsa kronik gastrit olarak adlandırılır.

Akut gastrit: Mide zarındaki iltihaplanmaların şiddetli mide ağrısı, mide bulantısı, hazımsızlık, midede şişkinlik, midede ekşime şeklinde belirtilerle ve aniden ortaya çıkmasına akut gastrit adı verilir.

Kronik gastrit: Erken doyma, bulantı, kilo kaybı, ağızda kötü tat, tükürük salgısının artmasıyla karakterize edilen ve daha uzun süreli devam eden gastrit türü kronik gastrit olarak ifade edilir. Kronik gastriti akut gastritten ayıran fark mide ağrısının meydana gelmemesidir. Otoimmün, bakteriyel ve C tipi gastrit olarak üçe ayrılmaktadır. Otoimmün gastritte bağışıklık sistemi mide mukoza hücrelerine saldırmaktadır. Bakteriyel gastritte ise sorumlu helicobacter pyloridir. C tipi gastrit ise uzun süreli ilaç kullanımıyla ortaya çıkmaktadır.

Antral gastrit: Antral gastrit genellikle mide çıkışının hemen önceki bölümü olan antrumda meydana gelen gastrit çeşididir. Akut veya kronik formda ortaya çıkabilen antral gastrit, aynı zamanda antrum bölgesinin iltihaplanması veya tahrişi olarak da kabul edilir. Antral gastrit belirtileri arasında ise yemek sonrası tokluk veya şişkinlik hissi, iştah kaybı, mide bulantısı ve mide ülseri yer alır.

Gastritin bilinen en yaygın nedeni, el yıkama alışkanlığının yetersiz olması sonucu ortaya çıkan helicobacter pylori isimli bakteri kaynaklı enfeksiyondur. Ayrıca gastritin nedenleri arasında aşırı mide asidi üretimi, birtakım enfeksiyonlar, sigara-alkol tüketimi, kötü beslenme ve stres de sayılır. Hafif gastrit durumları bireysel adımlarla iyileşebilirken kronik gastrit vakaları yüksek risk içerebilir. Bu doğrultuda doktora danışmak önemlidir.

Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu gastrit nedenleri ayrıca şunları içerir: Helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu enfeksiyon, Ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı, Yoğun alkol ve sigara tüketimi, Düzensiz ve kötü beslenme, Kronik safra reflüsü, Gıda zehirlenmesi, Stres, Yaşlılık, Travmatik yaralanmalar, Geçirilen bazı ameliyatlar, HIV, crohn veya çölyak gibi hastalıklar, B12 vitamini eksikliği, Kemoterapi ilaçları veya radyasyon tedavisi

Yemek yedikten sonra karnın üst kısmında meydana gelen şiddetli ve yakıcı ağrı veya hazımsızlık, gastritin en yaygın ve erken belirtisi olarak gösterilir. Diğer yandan sırt ağrısı, mide bulantısı ve kusma, şişkinlik, geğirme ve iştah kaybı da gastrit belirtileri arasında sayılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir