Finansmana erişim kolaylaştırılıyor

İhracatçılara ve sanayicilere ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli’ tanıtıldı..
HABER MERKEZİ
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) üyesi sanayiciler ve ihracatçılar, ihracatın tabana yayılması, sürdürülebilir ihracat artışı sağlanması ve yüksek katma değerli ihracat için finansmana erişimin kolaylaştırılması amacıyla hayata geçirilen Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli hakkında bilgilendirildi.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli ile güncel ekonomik ve ticari gelişmeleri çok hızlı bir şekilde mevzuata yansıtmayı amaçladıklarını söyledi.
İhracatçılara verdikleri destekleri yeniden kurguladıklarını belirten Mehmet Ali Kılıçkaya, mal ihracatına yönelik yeni nesil destekleri detaylandırırken şunları söyledi:
“Uygulamadaki 14 farklı mevzuatı sadeleştirdik, 15 sayfa ve 35 maddede yeniden hazırladık. Daha önce çok çeşitli olan destekleme oranlarını da yüzde 50 ve 75 seviyesine çıkararak iyileştirdik. Yeni nesil dediğimiz özellikle de e-ihracata dönük yenilikçi destekleri bu mevzuata dâhil ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla, daha anlaşılır, sade ve işlevsel bir mevzuatı, geçtiğimiz Ağustos ayı itibarıyla yürürlüğe koyduk.” dedi.
Yeni modelin anlaşılır, yalın, yenilikçi, esnek ve işlevsel olduğunu kaydeden Kılıçkaya, prefinansman desteklerinde başvuru sürecinin, “başvur, onay al, ödeme al, harca” aşamalarıyla ilerlediğini, e-ihracat paketinde dijital pazarlama, sipariş karşılama, yurt dışı pazaryeri entegrasyonu ve çevrimiçi mağaza oluşturma desteklerinin hayata geçirildiğini söyledi.
HİZMET İHRACATINDA 10 SEKTÖRE 15 YENİ DESTEK SAĞLIYORUZ
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet İhracatı Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem Şamiloğlu Erkoç ise yeni destek paketinde verim alamadıkları destek unsurlarını ayıkladıklarını, 10 ana sektöre yönelik 15’i yeni olmak üzere toplam 36 destek unsurunu uygulamaya koyduklarını belirtti.
2022 yılı Eylül ayı itibarıyla hizmet ihracatı tutarının 66,4 milyar dolar olduğunu, yıl sonunda bu rakamın 85 milyar dolar düzeyine ulaşmasını beklediklerini ifade eden Erkoç, bilişim sektörüne sağlanan destekleri öne çıkardı. Erkoç, bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalara sağlanan desteklere, tekno hızlandırıcı ihracat projeleri, yurt dışı arama, e-ticaret siteleri ve platformlara bireysel üyelik, donatım ve yazılım kiralama desteklerinin dâhil edildiğini söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir