Filmde gerçekler yansıtılacak mı?

DİLEK AKKAYA

Depremlerde en ağır hasarı alan ilimizde, depremzedelerin gözü önünde çekilen ‘Şahsi Meselemiz’ adlı film sosyal medyada topa tutulmuş ve Hataylı depremzedeler imza kampanyası başlatarak film ekibi ve yapımcısına ‘duyarlılık’ çağrısında bulunmuştu. Öte yandan çok sayıda Milletvekili ve STK temsilcileri konuyla ilgili basın açıklaması yapmıştı.

Son olarak konu ile ilgili CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur’da basın açıklaması yapmıştı ve açıklamasında “Filmde gerçekler yansıtılacak mı? Biz üç gün yalnız bırakıldık” ifadesi yer aldı. Son olarak Güzelmansur, TBMM’de yaptığı konuşmada Şahsi Meselemiz filmine tepki göstererek film çekimlerinin durdurulmasını istemişti.

Milletvekilin açıklamasına destek mesajları gönderen Hataylılar, “3 gün biz yalnız bırakıldık. Soğuk betonlar arasında can vermemiz beklendi. Sevdiklerimiz, eşimiz ve dostumuz enkazlar altında kaldı. Evet asrın felaketi ama bu felaketin bu boyuta çeviren hükümetin ve sorumlu kişilerin denetimsizliği. Yetersizliği. Ya da yetmek istemeyişi. Biz betonlar altından üç gün yardım çığlığı bekleyen insanımızı unutmayacağız. Eğer sizde filminizde bu şekilde yer verecekseniz köstek değil destek oluruz. Ama her şey olması gerektiği gibi olmuş ilk andan insanlar kurtarılmış gibi çekim yaparsanız o zaman acımız ikiye katlanır. Çünkü biz üç gün yalnız kaldık. Bir başımıza kaldık. Yetim kaldık. İster kabul edin ister etmeyin ama gerçek bu. Bu gerçeği de hiçbir açıklama değiştiremez. Bizim acılarımız sizin malzemeniz asla olamaz. Ama acımıza ortak olmak istiyorsanız da gerçekleri yansıtın. Yalnız kalışımızı yok sayılışımızı yazın. Bir babanın günlerce enkazdan eli sarkan kızının elini bırakmayışını çekin. Bir babanın kendisine verilen bisküviyi çocuğu enkazdan çıkarıldığında yemesi için sakladığını çekin. Kısaca bizim gerçekten yaşadıklarımızı çekin. Olması gerekeni değil” ifadelerini kullandılar.

GÜZELMANSUR’UN AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDEYDİ

Acılar üzerinden gişe yapamazsınız diyen Güzelmansur “Hatay olarak 6 Şubat depremlerinde en çok biz öldük, en çok biz yıkıldık; anılarımız, hayallerimiz yok oldu. Dokuz aydır barınmadan yoksun, ilkel bir yaşam sürdürüyoruz. Yedisinden yetmişine herkesin acısı derin, ama birileri bu travmayı hasılata çevirmeye çalışıyor. ‘Şahsi meselemiz’ adında bir film çekiyorlar. İktidarın üç gün boyunca Hatay’a arama kurtarma ekibi, ekipmanı göndermediği; iktidarın Hatay’a yirmi bir yıldır üvey evlat muamelesi yaptığı; hastane, konut, yol yapmadığı; Hatay’da bu yüzden can kaybının, yıkımın arttığı gerçeği bu filmde anlatılacak mı? O hâlde çekmeyin bu filmi! Enkazlarımız dekor, acılarımız gişe geliri değildir. Empati kurun, saygı duyun, durdurun bu filmi” açıklaması yapmıştı.

Hataylılar depremin travmalarını hala taşırken, gözlerinin önüne kurulan bir film seti tepki çekerken akabinde de bir öykü yarışması gündeme geldi. Vatandaşlar, “Ne filmiz bitti ne de yarışmanız. Acılarımızın üzerinden elinizi çekin” siteminde bulunlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir