Okul yaşamında anne baba olarak görevlerimiz nelerdir. En önemlisi çocuğunuzun hayatını kolaylaştırmak ve okul yaşamında ona rehberlik etmek olmalıdır.
Ebeveynlerin ödev konusunda uyguladıkları en büyük yanlış;birincisi çocuklar okuldan gelir gelmez hemen ev ödevi yapmalarını beklemek ikinci olarak ev ödevlerini kendi başlarına yapmalarını ummak ve ev ödevi meselesini fazlasıyla ciddiye almak.
Bütün gün okulda olan çocuğunuzun okul sonrası rahatlamaya ve günün stresinden kurtulmaya ihtiyacı vardır. Çocuklarınızın rahatlamasına fırsat verirseniz ev ödevlerine daha iyi odaklanırlar.Çoğu çocuk ödevini yalnız yapmaktan hoşlanmaz.Ona ev ödevini yaparken yardım etmeyi önerebilirsiniz.Bunu yaparken izinleri dışında bilgi vermekten ya da hatalarını düzeltmekten kaçının.Onun soru sormasını bekleyin.En önemlisi de oyunu katmaktır.Çocuklar en iyi oynayarak öğrenir.
Eğlenerek ev ödevi yapmak çocukları şımartmaz korkmayın.Tatsız ve zor işler karakter geliştirmez.Bunun yerine kırgınlık,öfke,engellenmişlik ya da can sıkıntısı gibi öğrenme sürecini engelleyecek duygulara yol açmaktadır.Ev ödevi yapmaya zorlamak aranızdaki ilişkiye de zarar verir.
Çocuklar kendi becerilerini geliştirmeye istekli doğarlar ve daha iyi olmak için çaba harcarlar.
Çocuğum ev ödevine direnir çünkü seçilen konular belirlenen zaman dilimindedir ve kendi seçimi değildir.
Ev ödevlerini eğlenceli hale getirebiliriz.
-
Okuma ödevinde zorlanıyorsa farklı karakterleri komik sesler çıkartarak okuyabilir ya da onu hikayenin sonuyla ilgili varsayımlarda bulunmaya teşvik edebilirsiniz.Hikayeye alternatif sonlar yaratabilir ya da hikayeye uygun kostümler giyerek sahneleyebilir.
-
Matematik ödevi için;somut materyaller ya da gerçek hayattan örneklerle çalışabilirsiniz.plastik dinazorlar,oyuncak arabalar ve kurabiyeler kulanıp soruyu bir hikayeye ya da oyuna dönüştürün.Örneğin;her çocuk yaşı kadar kurabiye alsın vb.
-
Görsel algısı yüksekse resim çizmek öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
-
Organizasyon yeteneği varsa listeler küçük hatırlatma kartları ya da özet çizelgeler önerin.
-
Sosyal etkileşimle öğreniyorsa birbirinize sorular sorduğunuz bir oyun yaratın.
-
Dokunsal ya da temas olarak öğrenen biriyse en kolay uygulamalaı aktiviteler ve hareketler yardımıyla öğrenebilir.Kavramları vücuduyla canlandırmasını sağlayın.
-
Müziğe yeteneği varsa gerçeklerle ve kavramlarla ilgili bir şarkı bastelemesine yardımcı olun.
Çocuğunuz zor ödevlerde hemen morali bozuluyorsa onunla gücün çocukta olduğu oyunları oynayın.Minik peluş bir ayıcık alın.Hiçbir şeyden haberi yok doğru düzgün ödev yapamayan,ödev kağıdını veya kitabını ters tutan,saçma sapan hatalar yapan,sürekli doğru cevabı unutan bir çocuk rolüne sokabilirsiniz.Hayvancık ödevini yapmaya çalışırken şikayet edip acı çekiyormuş gibi yapın.Rolleri değişin.Amaç,gülmesini sağlayıp gerginlikten kurtarmaktır.
Çocuklar bazen ev ödevinden usanıp ağlayabilirler.Ona empatiyle yaklaşıp krizin geçmesini bekleyin.Ağlamayı yarıda kesmeyin.Hala ödevini yapmakta zorlanırsa eğlenceli bir aktiviteye yönlendirin.
Ev Ödevi için oyunlar;
-
Çocuğunuz okuldan eve geldiğinde özgürce oynayabileceği oyunlar oynamasına izin vermek.
-
Ev ödevlerinin keyifli ve eğlenceli hale getirip hayatındaki gerçeklerle ilişkilendirildiği aktiviteler yapmak.
-
Saçma oyunlar(ev ödevini komikleştirmek gibi) oynamak.
-
Zor günlerde yaşanan hayal kırıklığı ya da konsantrasyon eksikliği için oynayabilecek gücün çocukta olduğu oyunlar.Yastık savaşında sizi devirmesine izin verin,yılan,örümcek vb sizi korkutmasına izin verin,silahla sizi vurması öldün dediğinde ölün,sihirli değnekle sizi bir canlıya ya da bir eşyaya dönüştürmesine izin verin,anne babayı kafese kapatması ya da kelepçe takmasına izin verin.
Bu oyunlardaki amaç bol bol kahkaha atmaktır.Böylece çocuğunuzdaki birikmiş stres azalmış olacaktır.Bu tür bağlanma oyunları anne,baba ve çocuk arasındaki ilişkiyi de kuvvetlendirmektedir.