Ehliyet kursları yönetmeliği değişiyor

HABER MERKEZİ
Ehliyet Kursları Yönetmeliğinde yapılması düşünülen bazı değişikliklerle, artık ehliyet alan kişi direk trafiğe çıkabilecek.
Avrupa standartlarına uyum sağlama adına ehliyet alımı sürecinde bazı değişiklikler yapılmasının düşünüldüğünü kaydeden Bal Sürücü Kursu İşletmecisi Hüseyin Tuncer; “Bakanlık ehliyet kursları ile ilgili bazı değişiklikler yapmayı planlıyor. Bu kapsamda gece eğitimlerinin arttırılması, 35 dakikalık sınav süresinin 50 dakikaya çıkarılması düşünülüyor. Sonrasında belli platolarda değil de trafikte araç kullandırmayı amaçlıyorlar. Belli bir güzergah olmayacak, şehrin her tarafında kullandırıp aracı kullanıp kullanmadığını gözden geçirmeyi düşünüyorlar. Bundan sonra ehliyet alacakların, gerçekten trafikte daha muntazam sürücü olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Bu sistemi Avrupa ile tamamen entegre etmeye çalışıyorlar” dedi.
YAKIT ARTIŞI SÜRÜCÜ KURSLARINI ETKİLEDİ
İşlerdeki yoğunluğun artmasının sıkıntıları çözmediğini, yakıt fiyatlarındaki artışların sürücü kurslarını ciddi anlamda olumsuz etkilediğini de sözlerine ekleyen Tuncer; “Sürücü kurslarının, yakıt zamlarından dolayı ayakta kalması gerçekten zor bir duruma geldi. Bizim yıllık fiyat artışımız Ocak ayından Ocak ayına olduğu için biz gelen bu zamların hiçbirini fiyatlarımıza yansıtamıyoruz. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. Tek fiyat sistemiyle hareket ediyoruz, aşağı fiyat verildiğinde kuruma ceza kesiliyor, üçüncü kez tekrarlandığında ise kurum tamamen kapatılıyor. Fiyatlar bakanlığın kontrolünde, tek fiyat yapılıyor. Yeni yılda güncellemeleri yapacağız, bunu bekliyoruz. Yapsak da insanların durumu sıkıntılı, arttırmak sorunu çözmüyor, nemli olan insanlardan bunu tahsil edebilmek.
EHLİYET FİYATI 4 BİN 500 LİRA
Ehliyet fiyatları şu anda 4.500 lira civarında. Hemen hemen bunun 3 bine yakını vergiye gidiyor. Zaten yakıt 7 liradan 30 liraya dayandı, 5 kat arttı. Hiçbir sürücü kursu bunun altından kalkamıyor. Bizim esasında en büyük sorunumuz, araçlarımız 10 yaşından sonra hizmetten düşüyor. Şimdi yeni bir araç almak hiçbir sürücü kursunun harcı değil. Devletten isteğimiz ÖTV’leri, sürücü kurslarına aşağı çekmesi. Bu büyük bir külfet bizim için. Şu anda normal bir araç 1 milyon civarı, bir araç almamız için 10 yıl geçirmemiz lazım çok büyük bir maliyeti buluyor” şeklinde konuştu.
Yakıt fiyatlarına sürekli gelen zamlarla elektrikli motorlara artan talebe karşı, alınması gereken ehliyetlerle ilgili de bilgi veren Tuncer; “B sınıfı ehliyeti olan arkadaşlar 50 cc olan bütün motorlu araçları ehliyetsiz kullanabiliyor. 125 cc’ye kadar motor gücü olan motosikletler için A1 ehliyeti alıyor, 250 cc’ye kadar olanlar için A2 ehliyeti almak zorunda. 250 cc ve yukarısı için A sınıfı ehliyetle o araçları kullanabilir sürücüler”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir