Eczanelerde kur farkı endişesi sürdüyor!

HABER MERKEZİ

Eczacı Odası İskenderun Temsilcisi Ebru Celasun, son yıllarda eczanelerin kur farkı kaynaklı yaşadığı sıkıntılara işaret etti.

Celasun, “Bu sene devlet tarafından iki defa düzenleme yapılsa da normalden farklı olarak hala sıkıntılarımız devam etmektedir. Bu yüzden de ilaç tedarikinde daha büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu kur farkının bir an önce düzenlenmesi, ilaç yoklarının azalması için çok büyük bir çaba sarf ediyor ve bunun için yardım talep ediyoruz” diye konuştu.

Eczane işletmeciliğinin çok zor bir hal aldığının altını çizen Eczacı Odası İskenderun Temsilcisi Ebru Celasun “Hastalarımızı memnun edemiyoruz, çoğu ilacı, yok demek zorunda kalıyoruz. Tabii hastalarımıza sıkıntı teşkil ediyor, tedavilerin aksamasına sebep oluyor, bunu istemiyoruz” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Hatay’ın İskenderun ilçesinde eczanelere kredi veya destek talebinde bulunuyor. Mesleklerini eskisi gibi yapamayan eczaneler ve destek çıkılmazsa kepenkleri kapatan eczane sayısının çoğalacağını vurgulayan Celasun “Burası deprem bölgesi olduğu için ister istemez çok büyük sıkıntılarımız var. Burası sağlık sektörü ama aynı zamanda bir ticarethane gibi bizim de çok büyük maddi sıkıntılarımız var. Bunun içinde biz destek istiyoruz. Kredi istiyoruz bize bir fon açılmasını istiyoruz, eczanemizin ayakta kalması için meslektaşlarımızın daha iyi hizmet verebilmesi için bize destek olunması şart bu şekilde yürümüyor. Son dönemde artık yavaş yavaş bundan bunalıp ben artık yürütemiyorum masraflarımızı karşılamıyorum deyip kapatan eczanelerimiz var maalesef ve düzelmezse bu daha da artacak gerçekten mesleğimizi yapmak çok zor oldu” diye konuştu.

E-ECZANE SİSTEMİNE GİDİLİYOR

E-eczane sistemine de değinen ve buna bağlı olarak sıkıntılı bir sürece girileceğine vurgu yapan Ebru Celasun şunları söyledi: “Eczacılık birazcık E eczacılığa doğru gidiyor. Mesela yeni bir yasa çıktığı, söyleniyor. Artık e-reçete yazılacak, doktora belli bir ücret karşılığında direkt raporlu ilaçlar yazılacağı konusunda bir duyum alıyoruz. E eczane açılır gibi bir duyum da alıyoruz. Bunlar yurt dışında bazı örnekleri var. Biz buraya gelmemesi için mücadele veriyoruz, çünkü bizim hastalarımız henüz buna hazır değil. Hastalarımız daha ilacını nasıl kullanacağını bilmezken, direkt bir ilacın adresine gelip, o ilaçla ne yapacağını bilemez, hasta bunu doğru kullanamaz, tedavisi aksar ister istemez, suiistimaller olur biz bunun karşısındayız. Biz sadece ilaç vermiyoruz hastaya psikolojik danışmanlık yapıyoruz ilacını tarif ediyoruz. Yeri geldiği zaman da bitkisel ek tedavi öneriyoruz. Sahte ilacın önüne geçmeye çalışıyoruz, çünkü internette çok fazla sahte ilaç var. OTC (reçetesiz ilaç) dediğimiz ürünler var, dermatoloji olsun diğer bitkisel ilaçlarımız olsun bu ilaçların çok fazla sahteleri var. İnternet üzerinden biz hastamıza sahte ilaç vermeyiz. E eczane gelirse veriler ilaçlarda sorumlu yok bu yüzden de çok güzel de verebiliyorlar içine nişasta pudra koyup satışa sunabiliyorlar böyle şeyler istemiyoruz.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir