Donuk omuz

Donuk omuz ya da adheziv kapsülit omuz ekleminin kasılma özelliği olmayan yapılarının sertliğine bağlı olan eklemin hem aktif hem de pasif hareketle ağrı ve kısıtlığına yol açan bir rahatsızlıktır.
Donuk omuzun kendi içinde 4 evresi vardır
0-3 ay hasta kolunu çalıştırırken ve dinlendirirken ağrı oluşur. Bu ağrı her zaman olabilir.
3-9 ay donma fazı aktif ve pasif harekette kronik ağrılı faz kol hareketlerinde kısıtlanma olup hastanın anestezi altında kol hareketleri kısıtlanmıştır. Donmuş faz 9-15 ay artık ağrı azalmıştır eklemde belirgin bir kısıtlılık vardır. Eklem kapsülünde yoğun bir skar doku vardır. Çözülme fazı 15-24 ay omuz hareketlerinde iyileşme fazıdır donuk omuzda esas sorun kapsüldedir. Kapsülde kalınlaşma ve sertlik ve esneklik kaybı meydana gelir
Donuk omuz daha çok 40-65 yaş arasında sık görülüp diyabet ve tiroit bezi rahatsızlığı olanlar ve kadınlarda daha sıktır.
Tedavisinde Fizik Tedavi, Steroid Enjeksiyonu Cerrahi Teknikler, Kapsüler Gevşetme uygulanabilir
Fizyoterapi ile donuk omuz hastalarında altta yatan neden iyice bulunup neden tedavisi yapılmalıdır. Tedavi süreci hastaya iyicene anlatılmalıdır. Özellikle ev egzersizleri semptomları azaltmadaki öneminde iyicene durulmalıdır. Tedavide erken ve geç dönem yapılacaklar farklıdır erken dönem hastalarda ağrı azaltılıp hareket kontrolünü koruma olurken geç dönem hastada ağrı azaltılıp limitli hareket açılmaya çalışılıp kapsül gevşetmeye odaklanılır. Devamında egzersiz programı ile hastalara klinikte ve evde egzersizlerini yapmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir