Doğum lekesi neden olur?

HABER MERKEZİ

Halk arasında doğum lekelerinin neden oluştuğuna dair birçok yanlış inanış vardır.

Bu yanlış inançlardan bazıları; hamileyken izin alınmadan yenen yiyecekler ya da anne adayının giderilmeyen aşermeleri olarak sıralanabilir. Doğum lekeleri hamilelerin yaptıkları ya da yapmadıkları herhangi bir şeyden oluşmaz. Bununla birlikte doğum lekelerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Bazıları genetik kaynaklı iken bazıları ise değildir.

Doğum lekeleri vasküler (damarsal) ya da pigment yoğunluğuna bağlı (pigmente) nedenlerle oluşabilir ve bu oluşma şekillerine göre sınıflandırılır.

Bu türdeki doğum lekeleri, ciltte kan damarları gelişirken bilinmeyen bir nedenden dolayı olması gerektiğinden farklı oluştuğunda belirir. Örneğin, bir alanda kümelenmiş çok fazla kan damarı olabilir veya bir ya da daha fazla kan damarı olması gerekenden daha geniş olabilir.

Somon lekeleri: Bu kırmızı veya pembe lekeler genellikle gözler arasındaki alanda, göz kapaklarında veya boynun arkasında görülür. Bazı kültürlerde ensede gözlendiğinde leylek ısırığı, yüzde gözlendiğinde ise melek öpücüğü olarak adlandırılır. Deri altındaki küçük kan damarlarının kümelenmelerinden ya da genişlemesinden kaynaklanır. Somon lekeleri bazen kendiliğinden solar ve tıbbi bir müdahale gerektirmez.

Hemanjiyomlar: Halk arasında çilek lekesi olarak da bilinen hemanjiyomlar, pembe, mavi veya parlak kırmızı renkte görünebilir. Genellikle kol, bacak, baş veya boyunda bulunurlar. Hemanjiyomlar küçük boyutlu ve düz halde başlayabilir. Bazen bir bebeğin hayatının ilk birkaç ayında giderek hızla büyür. Doktorunuz gerekli görürse bebeğinizde bazı hemanjiyomları tedavi etmek isteyebilir. Bu tedaviler genellikle hızlı büyüyen ve bebeğin gelişimini etkileyebilecek bölgelerde olan hemanjiyomlar için gereklidir. Bunun haricinde, pek çok hemanjiyom, ergenliğe kadar tamamen kaybolur. Derisinde çoklu hemanjiyomu olan çocuklar iç hemanjiyomlar açısından da kontrol edilmelidir.

Şarap lekesi (nevus flammeus): Şarap lekeleri, derinin altındaki küçük kan damarlarının anormal gelişiminden kaynaklanır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler ancak genellikle yüzde ve boyunda bulunurlar. Şarap lekeleri pembe veya kırmızı olarak başlayabilir ve koyu kırmızı veya mor renk alabilir. Zamanla solmazlar ve tedavi edilmezse koyulaşabilirler. Cilt ayrıca çok kuru, kalın veya pürüzlü dokuda olabilir. Göz kapaklarında oluşan şarap lekeleri, tıbbi tedavi veya takip gerektirebilir. Nadiren, bu tür doğum lekeleri genetik koşullarla ilişkili olabilir.

Pigment, ciltte doğal olarak bulunan ve deriye doğal rengini veren bir kimyasaldır. Bazen ciltte bir alanda fazla miktarda pigment hücresi ortaya çıkar. Böyle durumlar pigmente doğum lekelerini oluşturabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir