Diyabet insülin hormonunun yokluğu veya yetersiz olması durumunda kan şekerinin hücre dışında yükselmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Tüm Dünya’da hızla yayılması, hemen hemen tüm yaş gruplarında görülmesi, tüm yaşamsal organlarda kalıcı bozukluklara yol açması, yüksek maliyetli tedavisi, ilk beş ölüm nedeni arasında yer alması nedeniyle küresel bir halk sorunudur.
İyi yönetilmediğinde yaşam kalitesi önemli ölçüde azalır. Diyabetin rehabilitasyonunda multidisipliner yaklaşım önemlidir. Fizyoterapi olmazsa olmazlardandır.
Günümüzde Diyabet tedavisinde bakış açısı değişmiştir. İnsülin direnci nedeniyle kas kuvveti ve enduransı bozulmakta ve hepsinden önemlisi kalp damar bozuklukları gelişerek yaşamı ciddi anlamda tehdit eder. Fizyoterapistler bu hastalığın tedavisinde birinci basamakta fiziksel aktiviteleri artırarak, hastalık durumlarında ise komplikasyonların oluşmasını engellemek için koruyucu rehabilitasyon uygular.
Fizyoterapistler Diyabetli bireylerde
1) Yaşam kalitesini artırılar(ağrıların azaltılması, ani tansiyon değişikliğinin önlenmesi)
2) Fiziksel aktivite konusunda hastayı eğitir.(örn: yürüme,bisiklet vb.) Ve toplumsal farkındalığı geliştirir. Kişilere kalıplaşmış egzersiz proğramı değil bireye özgü egzersiz planlar. Egzersiz tipi, süresi, sıklığı, şiddeti bireysel olmalıdır.
Örnek bir fiziksel aktivite için öneriler:
Kişinin kendini enerjik hissettiği zamanlar (günün erken saatleri)
Yemekten 30-60 dakika sonrası
Sevdiği egzersizler (yürüme, yüzme, bisiklet, jogging vb.)
Daha çok toplu şekilde yapılan aktiviteler (grup egzersizleri)
Egzersizlerde ısınma-germe-kuvvetlendirme-aerobik-soğuma sırasının takip edilmesi
Egzersizde olası baş dönmeleri, uyuşukluk, şuur bulanıklığı gibi durumlarda mutlaka egzersize ara verilmelidir.
3) Diyabete bağlı komplikasyonların (örn:diyabetik ayak) gelişimini önler. Mevcut komplikasyonlara rehabilitasyon programını hastaya uygular. Adapte edilen planlanmış düzenli fiziksel aktiviteleri hastaya öğretir.
SONUÇ: Diyabete bağlı gelişen komplikasyonlarda ve önlenmesinde fizyoterapinin önemi büyüktür.
Diyabette fizyoterapinin en önemli kompanenti egzersizdir. Diyabetlilerde ve diğer insanlarda fizyoterapistler insanların hareketlerine hayat katarak yaşam kalitelerini artırmaktadır.