ÖZKAN BAKKAYLI
Hatay genelinde bulunan üç Çocuk Diş Hekiminden biri olan ve yaklaşık 3 yıldır İskenderun’da hizmet veren Pedodondist Dr. Dt. Fatma Peker Yıldırım, çocuklarda ağız ve diş sağlığı konusunda bilgiler paylaştı.
Özellikle çocuklarda sık görülen çürük vakalarına ilk olarak değinen Yıldırım, çürüğün bulaşabilir ve engellenebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek; “Çürük engellenebilir bir hastalıktır. Bunu nasıl engelleyeceğiz? Bunun bir matematiği var, çürüğün oluşması için 3 tane önemli faktör var. Birincisi dişlerin üzerinde kalan gıda artıkları, bunların uzaklaştırılması lazım, uzaklaştırılması gereken en önemli gıda grubu da karbonhidrat grubudur. İkincisi çürüğe sebep olan bakteri. Çürüğün oluşması için bu bakterinin de ortamda olması lazım ve hepimizin ağzında bu bakteri var. 3. faktörde bakterilerle besinin ağızda ortak kaldığı süre. Yemeği yediniz aradan belli bir süre geçmesi gerekiyor çürüğün oluşması için. Biz de o yüzden diyoruz ki yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalayalım. Her yemekten sonra yapamıyorsanız eğer, sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce, sabah bir akşam bir olacak şekilde en az iki kere dişlerin fırçalanması gerekiyor. Bunun yapılması halinde çürük oluşması beklediğimiz bir durum değil” diye konuştu.
Fırçalamanın tek başına yeterli olmadığını diş ipi kullanımının da büyük önem taşıdığını ifade eden Yıldırım, çocuklarda da diş ipi kullanılabileceğini söyledi.
KANAL TEDAVİSİ GEREKLİ OLAN HASTALAR
Çocuklarda en sık rastlanan ağız ve diş hastalıklarından da söz eden Yıldırım; “Diş çürüklerine bağlı olarak dolgu yaptığımız, ilerlemiş vakalarda kanal tedavisi gerekliliği olan hastalarımız var. Gece diş ağrısıyla, diş etlerinde sivilce şeklinde şişmeler görülebiliyor, çürük sinir dokusuna kadar ilerlemiş çevre dokulara kadar yayılmış ve dışarıya diş etinden vuruyor demektir, o noktada kanal tedavisi yapıyoruz. Bize gelindiğinde çok geç kalınmış ise dişler çekime kadar gidebiliyor. Ne kadar erken fark edersek ve çözmeye çalışırsak çocuklar açısından da, bizim açımızdan da, dişin değişim yaşına kadar ağızda tutulabilmesi açısından da daha iyi oluyor. 2,5-3 yaşına kadar 20 süt dişi çıkmasını tamamlar. Dişlerin değişmesi için de bir süreç var. 6 yaşında değişmeye başlayacaklar, süreç 12 yaşında tamamlanıyor” dedi.