Diş Ağrısı Neden Olur?

HABER MERKEZİ

Diş ağrısının en yaygın nedenleri, diş çürüğü, diş dolgusu, diş yaralanması ve bunlara bağlı oluşabilen diş ve diş eti apseleri, yirmilik dişler, dişleri çok sert fırçalamak, diş eti çekilmesi ve enfeksiyonu, diş gıcırdatmak, diş kronları, sinüs enfeksiyonu ve içeceklerin çok sıcak ya da çok soğuk içilmesidir.

Diş ağrısına sebep olan nedenler şöyle sıralanabilir: Diş çürümesi, Dişe yapılan dolgunun diş etini baskılayıp ağrı yapması, Diş veya diş kökü kırıkları, Enfeksiyon kaynaklı diş apseleri, Dişte oluşan çatlak ya da kırık bir diş, Bruksizm (diş gıcırdatma) ve dışe baskı uygulama, Diş arasına sıkışan besinler, Sinüs enfeksiyonları, 20’lik diş kökleri, Dişleri çok sert fırçalamak, Diş eti çekilmesi, Çok sıcak ya da çok soğuk içecekler tüketmek

DİŞ AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Daha çok sıcak ve soğuk su ile temasta ve çiğneme esnasında zonklayan, keskin ve sürekli olarak kendini gösteren diş ağrısının belirtileri şu şekildedir:

Dişte hassasiyet oluşması, Diş etlerinde şişme, Çiğneme esnasında ağrı, Ağız kokusu, Diş çevresi veya yanakta şişme, Ateş, Kulak ağrısı.

DİŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Uygulandığında diş ağrısı şikayetlerini dindirebilen yöntemler şunlardır: Tuzlu su veya oksijenli su ile ağız gargarası yapmak, Ağrıyan dişe karanfil yağı, vanilya özü ya da sarımsak ezmesi sürmek, Diş ağrısı için buz kompresi uygulamak, Diş ipi ile diş aralarını temizlemek, Ağrı kesici almak diş ağrısını dindirmeye yardım eder. Nane, çemen otu, kekik, zencefil veya ekinezya çayı içmek veya çay poşetini dişe koymak. Yastık kullanıp başı vücut hizasından yukarıda tutmak.

Bu yöntemler bir enfeksiyon ya da çürük varsa geçici olarak ağrıları dindireceği için kalıcı tedavi için diş doktoruna görünülmelidir.

Tuzlu su gargarası: Diş ağrısına iyi gelen tuzlu su ile ağız içine yapılacak gargara, dişlerin arasındaki kalıntıları temizlemeye, ağız yaralarını ve iltihaplanmayı gidermeye yardım eder. Yarım çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eritin, 30 saniye boyunca çalkalayıp, ardından tükürün.

Diş temizliği: Diş aralarında tüketilen yiyeceklerden kalan kalıntılar diş ve diş etine baskı yaparak ağrıya hatta diş eti şişmesine neden olabilir. Söz konusu kalıntının temizlenmesi baskıyı ortadan kaldıracağı için ağrıyı da durdurmuş olacaktır.

Soğuk kompres: Buz uygulamak diş ağrısını hafifletmeye yardım eder çünkü kan damarlarını daraltır ve etkilenen bölgeye kan akışını yavaşlatmayı sağlayabilir. Sinir aktivitesini azaltabilecek olan buz ağrıyı da azaltacaktır. Ezilmiş buzu temiz bir havluya da sarıp, yanağa tutabilirsiniz.

Oksijenli su: Dişteki ağrıyı ve ağızdaki şişliği gidermeye yardım eden hidrojen peroksit yani oksijenli su ile gargara ve ağız çalkalama yöntemide işe yaramaktadır. Yüzde 3 hidrojen peroksiti eşit miktarda su ile karıştırın. Ağzın içinde gargara yapılmalı ancak yutulmamasına dikkat edilmelidir.

Ağrı kesici: Diş ağrısının çok şiddetli olduğu durumlarda reçeteli ya da reçetesiz ağrı kesici almak, o an yaşanan diş ağrısını dindirmeye yardım edebilir.

Karanfil: Karanfil diş ağrısı için doğal bir anestetik ve antiseptik formu olan öjenol içerir. Bu özelliği ile ağız içindeki mikroplardan kurtulmaya, uyuşmaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Uygulama biçimi olarak karanfil tanesini ağızda emebileceğiniz gibi, karanfil özlü yağı bir pamuğa damlatıp, dişe veya diş etine de sürebilirsiniz.

Zencefil, kekik, çemen otu veya ekinezya çayı: Hafif ve orta şiddetli diş ağrılarında doğal antibiyotik oldukları bilinen zencefil, ekinezya ve kekik gibi bitkilerden yararlanabilirsiniz. Ağzınıza bir dilim taze zencefil atın ve söz konusu dişi kullanarak onu ısırın. Kekiği isterseniz bir bardak suya 1 damla kekik yağı damlatarak gün içinde ağız gargarası olarak, dilerseniz de yine pamuğa damlatıp, ağrıyan yere baskı uygulayarak kullanabilirsiniz.

Sarımsak: Sarımsağın dişe iyi gelmesinin nedeni antibakteriyel özelliği olan allisin içermesi ve antimikrobiyal özellikleri ile diş ağrısına neden olabilen bakterilerin yok edilmesine yardımcı olmasıdır. Taze sarımsağı ezdiğinizde ortaya çıkan allisin, sarımsak tozunda bulunmadığı için taze sarımsak kullandığınızdan emin olun.

Vanilya özü: Vanilya özünde yer alan alkol, bazı diş ağrısı ağrılarını uyuşturmaya yardım ederken, içeriğindeki antioksidanlar da iyileştirici etki gösterebilir. Vanilya özünü bir pamuğa birkaç damlatarak, ağızda etkilenen bölgeye uygulamak suretiyle kullanabilirsiniz.

Kabartma tozu macunu: Anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahip olan kabartma tozunu macun olarak ya da su ile karıştırarak diş ağrısını geçirmesi için kullanabilirsiniz. Macun formunda kullanmak için yarım çay kaşığı kabartma tozunu, birkaç damla su ile karıştırıp ağrıyan dişin bulunduğu diş etlerine sürün ve daha sonra ağzını çalkalayın. Solüsyün olarak ise iki çay kaşığı karbonatı ılık suyla karıştırın, ağzınızda yaklaşık 30 saniye çalkalayıp, tükürebilirsiniz.

Nane çayı poşeti: Nanede bulunan mentol antibakteriyel özelliklere sahiptir ve diş ağrısını uyuşturmaya yardım edebilir. Bir çay kaşığı kuru nane yaprağı bir bardak kaynar suya atılıp 15-20 dakika demlendikten sonra içilebilir, nane çayı poşeti dişe bastırılabilir ya da varsa nane yağını pamuğa damlatıp, ağrı geçene kadar birkaç dakika süre ile dişe bastırılabilir.

Yastık kullanıp başı vücut hizasından yukarıda tutma: Başı vücut hizasından daha yukarıda tutmak kanın baş bölgesinde toplanması engeller. Kanın kafada birikmesi diş ağrısının şiddetlenmesine neden olur. Özellikle gece yaşanan diş ağrılarında yastık gibi bir yükseltici ile başı yukarıda tutarak uyumayı deneyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir