Değersizlik Duygusu Nedir?

HABER MERKEZİ

Değersizlik duygusu, birçok insanın içinden çıkamadığı bir handikap olarak görülüyor. İnsanlar olumlu şeyler varken hayatın olumsuz yönlerine odaklanmayı daha kolay bulur. Bu durum, her şeyin yanlış olduğunu; hayatta hiçbir şeyin iyi olmadığını hissettirebilir. Zamanla değersizlik veya suçluluk duyguları ya da “işe yaramazlık” hissi ortaya çıkabilir. Bu hislerden herhangi birini yaşıyorsanız uzman desteğine ihtiyacınız olabilir. Değersizlik ya da değersiz hissetmek, ciddi sorunlara yol açabilir. Günlük hayatta normal çalışma düzenini bozabilir. Kişi, yaptığı hiçbir şeyin doğru olmadığını ya da çabalarının hiçbirinin bir fark oluşturmadığını düşündüğünde hedeflerine ulaşmak için motive olamaz. Bu sebeple, bu zor duyguları yönetmenin yollarını bulmak gerekir. Bunun için Avita Online Psikolog gibi uzman desteği almak önemlidir.

Değersizlik Neden Ortaya Çıkar?

Değersizlik duygusuna neden olan faktörler kişinin hikayesine göre değişebilir. Yetiştirilme tarzı, sosyal deneyimler, stresli olaylar gibi sebepler değersizlik hissinde önemli rol oynar. Bununla birlikte değersizlik duygusunun yaygın sebepleri vardır.

Çocukluk travması: Bazı olumsuz çocukluk deneyimleri, kişide kalıcı iz bırakabilir. Çocukluk döneminde ihmal, istismar ve kötü muamele, değersizlik duygularının gelişmesinde rol oynayabilmektedir. İstismara uğrayan veya ebeveynleri veya diğer bakıcılar tarafından sık sık eleştirilen çocuklar, bu değersizlik duygularını yetişkinliğe taşıyabilir.

Olumsuzlukları kendi hatası olarak görmek: Olumsuz olayları kendi özelliklerinizle ilişkilendirebilirsiniz. Bu tür olumsuzlukları kendine atfetmeye eğilimli kişilerin değersizlik ile birlikte depresyon semptomları yaşama olasılığı da yüksektir.

Geçmişteki eleştiriler: Geçmişte başkaları tarafından sıkça eleştirilmiş kişiler, kendini değerli hissetmek için bir neden bulamayabilir. Bir kişinin aşağılandığı veya başkalarının eleştirisine maruz kaldığı olumsuz deneyimler değersizlik hissi verir.

Stresle mücadele edememek: Stresle baş etmekte sorun yaşıyor olabilirsiniz. Hem akut hem de kronik stres, kişinin kendisi ile ilgili algılarını olumsuz etkileyebilir. Maddi sorunlar, boşanma veya iş kaybı gibi ciddi bir sorun yaşadıktan sonra değersizlik hissi oluşabilir.

Ruh sağlığı: Bir akıl sağlığı sorununuz olabilir. Depresyon gibi duygudurum bozuklukları genellikle utanç, suçluluk, umutsuzluk ve değersizlik gibi semptomlar gösterir. Bu tür belirtiler, olağan günlük işlerin yönetilmesini zorlaştırır.

Değerli Hissetmek İçin Neler Yapılabilir?

Değerli hissetmek, başlı başına çok değerli bir duygudur. Bu duyguya sahipseniz, manevi anlamda bir zenginlik içindesiniz demektir. Bir arkadaşınızın değersizlik duygusu ile boğuştuğunu düşünün! Kendisi hakkında olumsuz düşünceleri olan arkadaşınıza hangi tavsiyelerde bulunursunuz? Muhtemelen aklınıza gelen tüm olumlu ve değerli şeyleri bulursunuz ve bunları arkadaşınıza hatırlatırsınız. Bunu kendiniz için de deneyebilirsiniz! Pekli, değerli hissetmek için neler yapabilirsiniz?

İyi yönlerinizin listesini yapın: Değerli hissetmek için en iyi yöntemlerden biri, kendinizin iyi yönlerini listelemektedir. Fiziksel özellikleriniz, güzel bir tebessümünüz, karakteriniz ile ilgili olumlu şeyler sizin iyi yönleriniz olabilir. Örneğin; cana yakın olmanız, evcil hayvanları sevmeniz ya da çevreye duyarlılığınız sizi çevrenizdeki diğer insanlardan ayırır. Bu özelliklerinizi arkadaşınıza, kardeşinize ya da komşularınıza sorabilirsiniz. Bu listeyi yanınızda taşıyın. Ne zaman olumsuz duygular içinde olursanız kendinize bu iyi yönlerinizi hatırlatan listeye bakın!

Negatifleri pozitiflere dönüştürün: Hayatınızı olumsuz etkileyen negatif durumların bir listesini yapın. Bunlar üzerinde tek tek düşünün. Her şey için kendinizi suçladığınızı fark ederseniz. Ardından, sorunlarınıza karşın olumlu düşünceler geliştirmek için neler yapabileceğinizi çözmeye çalışın. Yakın çevrenizdeki insanlardan ya da güvendiğiniz bir arkadaşınızdan bu konuda destek alabilirsiniz.

Mutlu anlarınızı hatırlayın: Kendinizi değerli hissetmek için en önemli etkenlerden biri geçmiş hayatınızdaki mutlu anlardır. Geçmişte eğlendiğiniz, keyif aldığınız, mutlu olduğunuz zamanları düşünün. Gelecekte de benzer şekilde mutlu anlar veya etkinlikler planlayabilirsiniz. Yani geçmişteki güzel anılarınızı kendinizi mutlu hissetmek için kullanın! Anılarınız dört gözle sizi bekliyor; onları en iyi şekilde değerlendirin!

Günlük yaşamınızı gözden geçirin: İçinizde değersizlik duygusu ortaya çıkaran birçok faktör vardır. Ruhunuzu doyuracak aktiviteleriniz yoksa, yeterince uyumuyorsanız, sağlıklı beslenmiyorsanız, alkol ve sigara tüketiyorsanız, düzenli egzersiz ve spor yapmıyorsanız zaten kendiniz için değersiz şeyler yapıyorsunuz demektir. Hiçbir şey yapmadan sedanter bir hayata alıştıysanız, kendinizi değerli hissetmek için daha çok yol almanız gerekir.

Bu sebeple günlük yaşamınızdaki olumsuz alışkanlıklardan, davranışlardan ve aktivitelerden kendinizi kurtarın! Kötü alışkanlıkları bırakın. Sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun, egzersiz yapın! Ruhunuzu okşayan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir