HABER MERKEZİ
Hatay’daki köylerde yoğun olarak yetiştirilen defne sabunu köy halkının geçim kaynağı oldu. Defne sabunu yapım dönemi olan bu günlerde, hemen hemen her evin önünde kaynayan defne kazanları dikkati çekiyor.
Kozmetik sanayisinin yanı sıra baharat, ilaç yapımında kullanılan defne, bu üründen yapılan sabun ve yağıyla da köylünün ekmek kapısı olmayı sürdürüyor.
Kentimizde özellikle Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Harbiye’de yetişen defne ağacının yaprakları büyük uğraşlar sonucu sabuna dönüştürülerek temizlik malzemesi haline geliyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan defne sabununun üretimi aradan geçen zamana rağmen hala doğal yöntemlerle pişirilmeye devam ediyor.
Uzun yıllardır kendi sabunu kendisi yapan köy halkı: “Biz defne sabununu çok uzun yıllardır kendi çabamızla yatıp satarız. Zaten Türkiye’de en çok Hatay’da yetişiyor. Biz Hataylılar yani bazılarımız sabunları yapıp kendi geçimimizi sağlamak için aynı zamanda yapıp satarız. Birçok hastalığa da iyi geliyor. Egzama, mantar ve deri hastalıklarına, ergenlik sivilcelerine, yaralara ve daha sayamayacağımız birçok hastalığa iyi geliyor. Kendine has bir kokusu vardır bilen bilir defne sabununun kokusunu, koyduğunuz yeri hemen kokutur. Defne sabununu yapmak için ilk önce toplanan defne meyvesi kaynatılarak yağının elde edilmesiyle başlıyor. Elde ettiğimiz yağ sızma zeytinyağı ve su ile birleştirilerek kaynatılıyor. Kaynadıktan sonra kıvama gelen sabun bir gün kazanda bekletiliyor ve ertesi gün sergi alanı verilen zemine dökülüyor. Sabunu dökme işlemi bittikten sonra yüzeyi düzeltilip 2-3 gün bekletiliyor. Daha sonra ise sabunun iyice sertleşmesi için belli bir zaman bekleniyor ve zaman geçtikten sonra sabunlar bıçaklarla özenle kesiliyor. Sabunlar kesildikten sonra 1-2 gün daha yerde bekletiliyor. Yerde 2-3 gün bekledikten sonra artık tamamen kuruması için en az 6 ay kurutmaya bırakıyor. İşte defne sabunun yapımı evet biraz uzun bir zamanda oluyor ama tam olarak olduktan sonra zaten kullanmaya başladığınız andan beri size uzun bir süre gidiyor. O yüzden de yapımının bütün yorgunluğunu alıyor bu. Yüzyıllardır yapılır Hatay’da ve kullanmayan yoktur. Biz Hataylılar genelde bunu duş jeli niyetine kullanırız ve mis gibi kokarız” dediler.