Çocuğum ne zaman psikolojik desteğe ihtiyaç duyar?

Çocuklarınızı bilinçli bir şekilde büyütmek için ileride oluşabilecek sorunların önüne geçmeyi hedefleyen gelişim takibi ve sağlıklı iletişim önemlidir. Bu nedenle çocukların sağlıklı ve mutlu büyümesini desteklemek için ebeveynlerin zaman zaman profesyonel destek alması gerekebilir.

Çocuklar/gençler büyüdükçe duygusal ve davranışsal problemler ile karşılaşır. Küçük yaşlarda evde tuvalet eğitimi, uyku zamanı, sınırlar ile ilgili çatışmalar; ergenlikte kimlik gelişimi ile birlikte değişen arkadaşlıklar ve okulun zorlaşması ile büyüyen problemler… Çocuk yeni durumlar, talepler ve beklentiler ile yüzleştikçe, duygusal iniş-çıkışların yaşanması yaygın bir durumdur. Bunların uzun süreli ve şiddetli olduğu ve anne-babanın girişimlerinin sonuçsuz kaldığı durumlarda uzman desteği alınması ve desteği ertelememesi önemlidir.

Çocuklarda hırçınlaşmak veya sessizleşmek bir şeylerin yolunda olmadığının habercisi olabilir. Özellikle 6 yaşına kadar, çocuklar duygularını rahatça ifade edemezler. Duygu ve düşüncelerini anlamak için davranışlarına ve tavırlarına odaklanmanız gerekir.

Örneğin, yeme içme ya da uyuma rutininde bozulmalar varsa, öfke patlamaları, konsantrasyon güçlüğü, kolayca korkma gibi durumlar ortaya çıkmışsa çocuğunuzun baş etmekte zorlandığı bir mesele olduğu sonucuna varabiliriz. Özellikle çocuğunuzun aile, eğitim ve sosyal hayatını aksatan davranış ve tutumları varsa hiç vakit kaybetmeden uzmandan destek almalısınız. Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde çözümlenemeyen psikolojik sorunların ihmal edilmesi yetişkinlikte birçok problemin kaynağı olabilmektedir.

Çocuğunuzu sürekli gözlemleyin!

Ebeveynler için çocuklarının psikolojik danışmanlığa ihtiyaç duyması, kabullenmesi zor bir durum olabiliyor. Ancak, psikolojik sorunların diğer hastalıklardan hiçbir farkı olmadığını ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir