SONAR GÜNEŞ
Altınözü’nde yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan çilekte havaların ısınmasıyla birlikte daha fazla üretim için kolları sıvayan üreticiler, tarlada çalışmalara başladı.
Açık tarım arazilerinde yetiştirilen ve mart ayı sonunda hasadına başlanacak olan çilekler, köylü kadınlar tarafından budanıyor.
Çilek bahçelerinde mevsimin ilk çalışmalarına başlayan üreticiler, “Kalitesi düşmüş ve kuruyan dalları budadığımızda fideler daha verimli oluyor” dediler.
Budama işleminin yapılmasının çok zor olduğunu ifade eden köylü kadınlar; “İlkbaharın başlarında mart ayının başlarında çileklerimizi budamaya başlıyoruz. Bu budamanın amacı fidelerin etrafında kuruyan, işe yaramayan, kış mevsiminde kuruyan yaprakları temizlemektir. Çileği budamazsak hiç ürün alamayız. İçinde bulunan kuru yaprakları ayırdığımızda üretimde artış oluyor. Etrafı temizlenen fideler daha güzel hava ve güneş alarak daha fazla gelişme sağlıyor. İlkbaharın yağışlarıyla birlikte daha fazla yağış alıyor. Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor. Daha sonra sulamaya başlıyoruz ve nisanın başlarında da ilk ürünlerimizi almaya başlıyoruz ardından da yavaş yavaş çilek çıkmaya başlayacaktır. Bu bölgede daha önce çilek üretimi yapılamıyordu. Birkaç yıl önce başlayan çilek üreticiliği her geçen yıl yayılarak yüzlerce ailenin geçim kaynağı oldu. Bu topraklarda bir tarlada en fazla 5 yıl üretim yapabiliyoruz. 5 yılık bir ekimin ardında en az tarlayı 2 yıl boş bırakmamız gerekiyor” dediler.
Köylü kadınlar, son yıllarda ekim alanları artan çilek tarlalarında kazandıkları parayla aile bütçesine katkıda bulunduklarını kaydettiler.