HABER MERKEZİ
Deva Partisi Antakya İlçe Başkanı Uğur Çakılı Hatay Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek Cemiyet Başkanı Nihat Mazmanoğlu’na DEVA Partisinin “Temel Haklar Eylem Planı” kitabını hediye etti.
Çalışan Gazeteciler günü münasebeti ile gerçekleşen ziyarette yürürlüğe geçen yasalar ile beraber gazetecilerin temel sorunları ve DEVA Partisinin çözüm önerilerine değinen Çakılı: “Taslağa göre internet haber siteleri şehirlere göre farklı kategorilere ayrılıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki internet haber sitelerinin resmî ilan ve reklam alabilmesi için en az 4 ila 8 kadrolu çalışan bulundurması, günlük 30 ila 50 haber yayınlaması, günlük 3 bin ila 20 bin tekil ziyaretçiye sahip olması, günlük 9 bin ila 60 bin görüntülenme sayısına ulaşmaları gerekiyor. Bu kriterlerle karşılaşan internet haber sitelerinin önünde iki seçenek kalıyor. Ya halkı yanıltacaklar ya da iktidarın propaganda aracı olacaklar. Zaten ikisi de aynı şey. Sonuçta halkın doğru haber alma hakkı zayıflayacak” dedi.
YEREL BASINI BİTİRME YASASI
Yasa ile yerel basının biteceğini iddia eden Çakılı: “ Internet haber sitelerine resmi ilan ve reklam alabilmesi için belirlenen kriterleri 24 ay boyunca sağlama şartı getiriliyor. Yani internet haber siteleri, kriterleri sağlasa bile resmi ilan ve reklam hakkından en erken 1 Nisan 2025’ten sonra yararlanabilecek. Peki, arkasında büyük sermaye gücü olmayan yerel internet haber siteleri bunu 24 ay boyunca nasıl karşılayacak? Haksız rekabet oluşmayacak mı? Yerel basın iki yıl boyunca 4 ila 8 kadrolu çalışanı nasıl bulunduracak? Bu gerçekçi mi? Mümkün değil. Bu tasarı, sansür yasasının yerel basını bitirme yasası olduğunu ispatlıyor. Yerel basına kıymayın” ifadelerini kullandı.
“HATADAN DÖNMEK ERDEMDİR, YEREL BASINA KIYMAYIN”
Hatadan dönülmesi gerektiğini belirten Çakılı: “Kanunla verilen hak yönetmelikle geri alınıyor, Sansür yasasının Meclis’ten geçmesi özünde büyük hataydı. Yasanın nispeten olumlu değerlendirilecek bir yönü de vardı. Internet haber sitelerinin resmi ilan ve reklam alabileceğine dair düzenlemeler yer alıyordu. Fakat BİK’in önümüze koyduğu yönetmelik, kanunla tanınan hakkin filen kullanılamaması anlamına geliyor. Internet haber sitelerine tanınan resmî ilan ve reklam hakkının içi boş çıktı. Kanunla verilen hakkın yönetmelikle geri alındığını görüyoruz. Sayın Altun’a hatırlatıyorum: Hatadan dönmek erdemdir. Bütün yetkinin Basın ilan Kurumu’na verilmesi hukuka aykırıdır
Gazetelere verilen resmî ilan ve reklamlara ilişkin müdahaleler basın özgürlüğüne de müdahaledir. Bunu ben söylemiyorum, Anayasa Mahkemesi söylüyor. Basın özgürlüğü ise temel bir haktır. Yani temel bir hakka müdahale anlamına gelen bir düzenlemenin çerçevesinin de en azından kanunla çizilmesini beklerdik. Tüm yetkinin BİK’e bırakılması, basın özgürlüğünün ihlalidir” dedi.