Çağımızın hastalığı reflü

Mide içeriğinin, sıklıkla yemek borusuna doğru geri kaçmasına gastroözofajiyel reflü (GÖR) denir. GÖR, midede ekşime, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi belirtilere neden olabilir. Beslenme tarzı bu belirtilerin şiddetlenmesi ya da gerilemesinde çok etkilidir. Bu nedenle reflü diyeti, gastroözofageal reflü hastalarının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Reflü tanısı almış kişiler, standart ilaç tedavisinin yanında yaşam tarzına ve beslenmeye dikkat etmelidirler.

Birçok insan yemek sonrası midesinde hazımsızlık ve yanma hissinden şikayet etmektedir. Bu durum bazı kişilerde geçiciyken bazı kişilerde sık sık tekrarlanan bir hastalık haline gelir. Sebebi ise toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen reflüdür. Reflü tedavisinde bizlere önemli görevler düşmektedir. Tedavideki en önemli nokta; yaşam tarzımızda yapacağımız değişikliklerden geçer.

Yatmadan önce ana öğün gibi yüksek hacimli bir öğün tüketilmemeli ki midenin kapağına zarar vermesin ayrıca ana öğün tüketiminden sonra hemen uzanmak yemeklerin yemek borusuna kaçmasına sebep olabildiği için yatıp uzanmamaya dikkat edilmelidir.

Yastığınızın yüksek olması sağlanarak yine mide içeriğinin yemek borusuna kaçması engellenebilir.

Pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli, kızartma ve kavurma türü besinlerden kaçınılmalıdır.

Sıvı içeriği yüksek besinler çorba, su, salata gibi yemekle birlikte değil yemek aralarında tercih edilmelidir.

Tok karnına spor, yürüyüş veya egzersiz yapılmamalıdır. Fiziksel aktivite ile besinler yemek borusuna kaçabilir.

Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler tüketilmemelidir.

Az az sık sık beslenilmeli, uzun süre aç kalmaktan kaçınılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir