Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem bölgesinde yaptıkları incelemenin bittiğini ve nerede deprem olabileceği konusunda artık fikir sahibi olduklarını söyledi ve 4 ili işaret etti. Kutoğlu’nun işaret ettiği dört il arasında ise ilimiz Hatay bulunmuyor.
HABER MERKEZİ
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya’da 25 Ocak, 15 Kasım ve son olarak 25 Kasım’da meydana gelen depremlerin ardından radar uydu verilerini ve geliştirdikleri deprem tehlike yazılımını kullanarak bölgede inceleme yaptığını söyledi.
Orta ve Doğu Anadolu’da 4 noktaya dikkat çeken, Adana’da 1164 yılında deprem meydana gelen bir fay olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, “Bu fayda 1164 yılından beri enerji birikiyor. Dolayısıyla gerginliğin üst düzeyde olduğunu görüyoruz. Kuzeye çıktığımızda, Erzurum’da 1268 yılında meydana gelmiş 6.6 büyüklüğünde bir deprem var. Bu fay hattının da bölgede en gergin faylardan biri olduğunu görüyoruz.
Yedisu fayı olarak bilinen fayın da 1800’lü yıllardaki deprem dolayısıyla diğer faylara göre daha gergin olduğunu biliyoruz. Amasya-Çorum üzerinden geçen bir fay hattı var. Burada da geçen ay 4.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Burada 1598 yılında 6.6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu görüyoruz.
Yine haritada gerginliğin Çorum’dan ziyade Amasya tarafında daha fazla olduğunu görüyoruz. Amasya tarafı daha gergin ve 1598 yılından beri bir deprem üretmemiş.
Açıklamada geride bıraktığımız Şubat ayında art arda 3 adet büyük deprem geçiren ve neredeyse tarla haline dönen Antakya ve Defne’den hiç söz etmedi. Bu açıklama ardından Hatay’da yeni bir deprem olmayacağı anlamının çıkarılabileceğini söyleyen Hataylılar, “Allah hiçbir kentimize o korkuyu yaşatmasın” dediler.