Boyun ağrısı neden olur!

HABER MERKEZİ

Gün içindeki hareketlerle bile artış gösterebilen boyun ağrısı, boyun kasları, boyun kemikleri ya da boyundaki sinirlerin herhangi birinden kaynaklanan ağrı hissi olmasıyla birlikte birçok farklı faktöre bağlı gelişebilmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Boyun fıtıkları, Boyuna alınan darbeler, Masa başında uzun süre çalışmaya bağlı ağrılar, Stres, Keman çalmak gibi boynun uzun süreler asimetrik pozisyonlarda kullanılması, Boyun fıtığı gibi hastalıklar, Boyun kemiklerinin problemleri, Boyundaki iç bağların sorunları gibi nedenler.

Boyun ağrısının derinliği, şiddeti ve oluşum şekli farklılık gösterebilir.

Kas spazmlarına bağlı olarak boyun ağrıları gelişebilmektedir. Kas spazmlarına bağlı ağrılar boyunda en sık görülen ağrı tipidir. Bazen boyun ağrısına tutulma da eşlik edebilir. Bu tip ağrılar oldukça şiddetli bir ağrı sendromudur. Duruş bozukluklarına bağlı boyun ağrıları yaşanabilir. Masa veya bilgisayar başında çok çalışan kişilerde yaşanan bu tip boyun ağrısı çalışmakla artabilmektedir. Bu tip ağrılar daha derin ve boyun kaslarının daha az kasıldığı ağrılardır. Darbelere bağlı boyun ağrıları yaşanabilir. Yaşanan darbelerin büyüklüğüne göre ağrı hissi değişebilmektedir. Boyun fıtığına bağlı ağrı olabilir. Fıtığa bağlı yaşanan ağrılar da sık görülebilmektedir. Boyun fıtığı çok küçülse bile ciddi ağrılara yol açabilir. Günümüzde ekran kullanımın artmasına boyun düzleşmesi de sık görülmekte ve buna bağlı ağrılar da artmaktadır.

BOYUN AĞRISI TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?

Doktor muayenesi önemlidir. Teşhisin ilk adımını doktor muayenesi oluşturmaktadır. Boyun kaslarının hangilerinin ne düzeyde kasıldığı, hangi kaslarda spazm olduğu veya hangi kaslarda tutulma olduğu doktor muayenesinde kolaylıkla anlaşılır. Ağrı kaynaklı boynun hareket açısı da etkilenmiş olabilir. Radyolojik görüntülemelerden faydalanılmaktadır. Doktor muayenesinin ardından ağrının nedeninin tam olarak belirlenebilmesi için radyolojik görüntülemeler önemlidir. Boyun ağrılarında altın standart radyolojik görüntüleme Manyetik Rezonans (MR) yöntemidir. Manyetik Rezonans (MR) görüntülemesinin yanı sıra röntgen ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Ağrı ile birlikte sinirlere baskı varsa elektromiyografi de eklenebilir.

BOYUN AĞRISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Boyun ağrısının tedavisinde ağrının nedenini bulmak önemli bir adımdır. Boyun ağrısının kaynağı bulunamazsa tedavi başarısız olabilir. Uzun süre ekran kullanımı, yastıkta konforsuzluk gibi sadece kas kaynaklı ağrılarda kas gevşeticiler, boyun egzersizleri, dinlendirici istirahat boyunlukları genellikle yeterli ve etkili olur. Ancak hastada fıtık, tümör, boyun eklemlerinde veya kemiklerde sorunlar varsa aktif tedavi çok daha kapsamlı olmalıdır.

BOYUN AĞRISI NASIL GEÇER?

Boyun ağrıların çoğu kendiliğinden geçmektedir. Ofis çalışanlarının stresli ve yorgun bir günden sonra boyun kaslarının ağrıması normal sayılmaktadır. Bu tip ağrılar birkaç saatlik istirahatle geçebilmektedir. Hastalığa bağlı boyun ağrıları için aktif tedavi gerekir. Halk arasında patlamış fıtık olarak isimlendirilen büyük boyun fıtıkları cerrahi yöntemler ya da fizik tedavi ile geçebilmektedir. Halk arasında kamburluk olarak bilinen kifoz durumunda da aktif tedaviler gerekmektedir. Ekran kullanımına bağlı artış gösteren boyun düzleşmesinde de fizyoterapi uygulanabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir