HABER MERKEZİ
6 Şubat 2023 tarihinde Antakya ve Defne ilçesini neredeyse yerle bir eden korkunç felaketin yıl dönümüne doğru adım adım ilerliyoruz. Geride bıraktığımız günleri acı ve sefalet içinde geçiren yüz binlerce insan aynı zamanda korku ve endişe ile yaşadılar ve yaşamaya devam ediyorlar. Artı sarsıntılar nedeniyle halen bazı günler de dışarıda sabahlayan vatandaşlarımız artçı sarsıntıların ne zaman biteceğini sorarken bu konu ile ilgili açıklamalarda arka arkaya geliyor.
6 Şubat gününden bu yana geçen bir yıllık süre içinde deprem bölgesinde 45 bine yakın artçı sarsıntının yaşandığı ileri sürüldü.
Konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar yaklaşık bir yıllık süre zarfında bölgede 44 binin üzerinde artçı yaşandığını, azalarak da olsa bunların 3-4 yıl devam edeceğinin öngörüldüğünü söyledi.
Bölgede yaptıkları çalışmalarda, depremler nedeniyle 450 kilometreye yakın bir yüzey kırığının oluştuğunu gözlemlediklerini aktaran Özkaymak, şöyle konuştu: “6 Şubat’taki depremler bize, bilimsel anlamda beklemediğimiz durumları da öğretti. Aynı anda birden fazla fay segmentinin kırıldığını gördük. İlk depremde 4, ikinci depremde 2 fay segmenti kırıldı. Bu segmentlerin aynı anda kırılması da bizim beklediğimiz büyüklüğü de artırdı. Bizim Kahramanmaraş’ta beklediğimiz deprem 7,2-7,3 büyüklüğündeydi, 7,7 ile 7,6 değil. Yine, aynı gün 9 saat arayla iki büyük deprem, bölgedeki yıkımı oldukça artırdı” dedi.
Artçı sarsıntıların ortalama olarak 2 yıl sürdüğünü daha önce öne süren bilim adamları, son günlerde fikir değişikliğine gitti ve artçıların bu kez 3 yıl sürebileceğine dikkat çekmeleri ise mutsuz etti.