Gübre pahalı, Mazot pahalı, İşçilik pahalı, Ürünün kârını arada ki komisyoncular yiyor ancak buna rağmen Hataylı çiftçiler ürün yetiştirmek için çaba sarf ediyor…
DİLEK AKKAYA
“Gübre pahalı, Mazot pahalı, İşçilik pahalı, Ürünün kârını arada ki komisyoncular yiyor” isyanı ile Amik ovasında üretim yapan çiftçiler, her şeye rağmen bir umut ile sera hazırlıklarına başladılar.
Olumsuz koşullara rağmen üretim yapmak için direnen çiftçiler, “Girdi maliyetleri çok, ama gelir yok. Bütün bu olumsuzluklara rağmen Bir umut ile sera hazırlıklarına başladık” dediler.
Öte yandan üretmeyen bir nesil ile karşı karşıya kalındığını da öne süren çiftçiler, girdi fiyatlarında ki pahalılık ve üretimi yapılan ürünün ucuzluğu nedeniyle gençlerin bu işlere el atmadıklarını ileri sürdüler.
Hatay’a bağlı birçok ilçede yürütülen sera altında sebze yetiştiriciliğinin giderek azaldığını aktaran çiftçiler, gübre, elektrik, su ve akaryakıt fiyatları bir yana işçilik masrafının da kendilerini olumsuz yönde etkilediği sözlerine eklediler.
Üreticiler, “İşçi bulamıyoruz. Bulsak bile talep edilen tutara işçiyi çalıştıramıyoruz. Fahiş fiyatlar ile çalışmak istiyorlar. En az bir işçinin günlük talebi 800- 1000 lira ve yukarısı. Ben ne kazanıyorum ki ona ne vereyim. Hal böyle olunca herkes bu işi bırakma noktasına geldi, çocuklarımız ise bu mesleğe adım dahi atamaz oldu. Bizlerde adım atmalarını istemiyoruz. Çünkü kazanmayacaklarını biliyoruz” dediler.
“Çiftçiye sahip çıkın” diyerek sözlerine devam eden Üreticiler, “Çiftçilikte kullandığımız tarım ilaçları ve gübre gibi girdi fiyatlarının tamamı ikiye katlandı. Ancak biz ürünlerimizi iki katı fiyatına satamıyoruz. Dolayısıyla zarar ettiğimiz çok oluyor. Eğer böyle devam ederse Hatay’da birkaç yıl içinde artık seracılıktan söz edemez hale geleceğiz. Son bir yılda bile çok sayıda çiftçi arkadaşımız işi bıraktı ve başka işlere yöneldi. Bu gidişat hiç iyi değil. Üretmezsek dışa bağımlı kalacağız ve buda her şeyi çok daha pahalıya alacağız anlamına gelir. Bu gidişatın hemen yönü değiştirilmeli. Bir şeyler yapılmalı. Çiftçi üretmekten vazgeçerse, herkes çöker” siteminde bulundular.