BÜLENT KAVUK
Antakya meydan çarşı yakınlarında tamir dükkânı olan Bülent Doğan, 1970 yılından bu yana ata mesleğini devam ettirmeye çalışıyor.
Teknolojinin gelişmesi ile birçok meslek unutulmaya yüz tutarken onlardan biri de kalaycılık ve çelik tencere ve çaydanlık tamiratı da kaybolan meslekler arasına girmeye hazırlanıyor. 52 yıldır mesleğini icra eden Bülent Doğan, gücü yettiğince ata mesleğini devam ettireceğini söyledi.
10 yaşında başladığı ticaret ve meslek hayatını gazetemiz muhabirine aktaran Doğan, “Bizim ata mesleğimiz kalaycılıktı. Dedemler eski Reyhanlı taksi garajı vardı orada Fransız döneminden kalma kalaycılık yapardı. Fakat gelişen teknoloji ve eski çarşı dediğimiz yerin yıkılması ile beraber, 1970 yıllarında babamla bir süre sobacılık yaptık. Ardından 1991 yılında küçük dükkanımı açıp, çelik tencere, çaydanlık bakım ve onarımını yapmaya başladım” dedi.
Devamında işini severek yaptığını aktaran Doğan, kendisinden sonra mesleği devam ettirecek kimsenin olmadığını ve böylece mesleklerin yok olduğunu söyledi. Bunun sebebinin ise aileler olduğu vurgusunu da yaptı.
Ardından hem okuyup hem de meslek öğrendiğini aktaran Doğan sözlerine şöyle devam etti:
“Ben 10 yaşımdan bu yana hem okudum hem de çalıştım. Fakat bazı sebeplerle üniversiteye gidemedim. Şuandaki toplumumuzda çocuğunu mesleğe verme zihniyeti sıfırlandı ne yazık ki. Fakat bizler sonrasını düşünmemeden hareket ediyoruz. Bu çocuklar üniversiteyi bittikten sonra ne yapacak diye düşünmüyoruz, bir mesleği olmayacak, açıkta boş kalacak. Daha sonra iş yok diye ağlayacak. İşte bunun sonucunda işsizler ordusu çoğalıyor. Bunla beraber çocuk kötü alışkanlığa itilmiş oluyor. Kendimiz yapıyoruz bunu. 22 yaşında birine soruyorsun ne yapıyorsun diye ‘okuyordum’ diyor. Bizde okuduk ama okurken de elimize bir meslek aldık. İşte yanlış bizde başlıyor. Çocuklar yaz tatillerinde boşlar, meslek öğrenmeye göndersinler bu süre zarfında. Ama aileler buna sıcak bakmıyor, ‘dershane, kurs’ bahaneleri ile çocukları mesleklerden uzaklaştırıyor.”