SONAR GÜNEŞ
Özellikle Hatay’ın Altınözü ve Yayladağı ilçelerinde yükseklerde yetiştirilen, kendine özgü muhteşem bir aromaya sahip olan halhalı zeytin Dünya’da sadece bu yörede yetişir ve tarlalardan tek tek elle toplanır. Kendine has aroması ve ağızlarda bıraktığı tadı ile Hataylıların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
İnsan sağlığı için şifa deposu olan zeytin geniş ürün çeşitliliği kahvaltılarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Oldukça zahmetli bir toplama işlemi olan halhalı zeytin tatlandırılarak sofralarımıza geliyor.
Oldukça zahmetli bir toplama işlemi olan Halhalı zeytinin toplayıcıları: Halhalı zeytin boyutuna göre 1-2-3 diye numaralandırılır. Yağmurun yağmasıyla birlikte daha çok yağlanırlar. Bölgedeki topraklardan ve esen rüzgârdan daha da beslenirler. Halhalı zeytinin bir bölümü yeşil kırma zeytin olarak bölgemizde tüketilir. Aynı zamanda komşu Arap ülkelerine de ihraç ediyoruz. Siyah sofralık veya yağlık olarak da yapıyoruz. Bizim için halhalı çok değerlidir. Sabahın erken saatlerinde evlerimizden çıkıp tarlaya geliyoruz ve bütün günümüz bahçede geçiyor. Her ağaçtan halhalı zeytin çıkaramıyoruz. Halhalı özel bir zeytindir ve eti oldukça fazladır. Anlayacağınız her gördüğümüz, topladığımızı zeytin yapmıyoruz. Zaten yediğinizde farkına varırsınız ağzınızda dağılır ve eti oldukça fazladır. Şehir dışından da oldukça rağbet görüyor halhalı zeytin. Halhalı zeytin unutulmaz bir lezzet sunan ve biz daha önce zeytin yememişiz dedirten bir lezzettir. Talep oldukça fazla. Bizler zeytinlerimizin bir kısmını kahvaltılık olarak ayırıyoruz geri kalanını da fabrikalara gönderiyoruz ve geri bize zeytinyağı olarak geliyor. Kırma zeytinin kararmaması için tuzlu su dolu bir kaba veya bidona koymalıyız. Kırma işlemi tamamlanınca zeytinleri ilk suyuyla beraber kavanozlara aktarın. Daha uzun süre saklamak içinse içlerinden çürüğü veya yarası olmayanları ayrı bir yerde biriktiririz biz. Daha sonra da odun ateşiyle pişirdiğimiz yemeklerden kalan küllerden bir miktar alıp zeytinleri külle karıştırıyoruz. Yaptığımız bu işlem zeytinin acısını almayı ve tatlanmasını sağlıyor. Halhalı zeytin dalından koparılıp hiçbir işlemden geçmeden önce acı bir tada sahiptir. Bu acı tat, içeriğinde bulunan fenolik maddelerden kaynaklanır. Bu sebeple bizler tatlandırılarak tüketilmesini daha doğru buluyoruz. Zeytinin yağını da tüketmeniz ayrıca önemlidir.” İfadelerini kullandılar.