Bin esire yaptırılan mühendislik harikası: Titus!

Hatay’da 1. yüzyılda dağdan gelen suları engellemek için esirlerin çekiç ve murç kullanarak elleriyle inşa ettiği 1380 metre uzunluğundaki Vespasianus-Titus Tüneli, yapılış hikayesi ve etkileyici görünümüyle ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

HABER MERKEZİ

Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Romalılar döneminde sel sularını önlemek için bin esire yaptırılan Titus Tüneli ve bitişiğindeki Beşikli Mağara, ilginç hikayesi ve muazzam yapısıyla ziyaretçileri tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Milattan sonra 1. yüzyılda esirlerin çekiç ve murç kullanarak elleriyle yaptığı Vespasianus-Titus Tüneli, etkileyici hikayesi ve görünüşüyle dikkatleri üzerine toplamaya devam ediyor.

Selecuia Piera Antik Kenti içinde sel sularını yönlendirmek, limanın dolmasını ve yerleşim yerlerine su baskınını önlemek için milattan sonra 69 yılında Roma İmparatoru Vespasianus döneminde dağlar delinerek yapımına başlanan ve oğlu Titus tarafından milattan sonra 81 yılında bin tutsağa yaptırılan Vespasianus-Titus Tüneli, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin özel ilgi gösterdiği mekanların başında geliyor.

“Elle yapılan dünyanın en büyük tüneli” olarak bilinen, 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindeki tünel, yeşillikler ve çeşitli ağaç türleri arasında tarihte yolculuk yapmak isteyenlerin tercih ettiği yer arasında.

Elbette yaşanan 6 Şubat depremi sonrasında insanların kendi dertlerine düşmesinin yanı sıra deprem bölgesi olması münasebetiyle yabancı turistlerin de bölgeye gelmemesi üzerine son yılların en sessiz günlerini yaşayan tünelde umutlar bu seneye çevrildi.

TİTUS TÜNELİ TARİHÇESİ

Tünel, dağdan gelen derelerin ağzında ve bir iç liman olarak MÖ 300’lü yıllarda I. Selevkos Nikator tarafından kurulan, kurucusu Nikator adıyla anılan tarihi kentin liman bölümüne bakmaktadır. Bu limanın dağdan gelebilecek sel sularıyla dolabileceği düşünüldüğünden dolayı, Titus tarafından derenin önü bir duvar ile kapatılmıştır. Duvarın dereden gelen bölümü ile deniz arasındaki dağ delinerek tünel yapılmıştır. Tünelin kapalı bölümü 130 metre uzunluğunda olup, açık alanıyla birlikte toplam 1380 metre uzunluğundadır. Genel olarak açık ve kapalı alanlarda tünelin yüksekliği 7 metre ve genişliği ise 6 metredir. Tünel Vespasian,Titus ve Antoninus Pius zamanlarında yapılmıştır. 2014 yılında tünel UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenmiştir. Tünelin deniz tarafına bakan kısmında, daha sonraki bir tarihte yapıldığı düşünülen kaya mezarları bulunmaktadır. Kaya mezarlarının bulunduğu yer tünele yaklaşık olarak 100 metre uzaklıktadır. Kaya mezarı alanında bulunan en büyük çukur ise oldukça gösterişlidir ve diğer kaya mezarlarından daha farklı tarzda yapıldığından dolayı halk arasında “Beşikli Mağara” olarak bilinmektedir. Seleucia Pieria antik kentinin parçası olan, Nikator antik kentinin üst ölümlerinde tapınak kalıntıları da bulunmuştur. Bölge kayalık olmasından dolayı çok sayıda mağara bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir