Belediye İş sendikasının gündeminde
HABER MERKEZİ
Belediye-İş Sendikası Başkanlar Kurulu, Ankara’da toplanarak işçi emeğine ilişkin güncel gelişmeleri ve örgütsel çalışmaları değerlendirdi.
Sendika üyeleri için yoğun mücadele eden Belediye-İş Sendikasının gündeminde belediyelerde şirket üzerinden çalıştırılan emekçiler ve emekçilerin hakları vardı.
Başkanlar Kurulu toplantısı sonuç bildirgesi ile ilgili açıklama yapan Belediye İş sendikası Hatay Şube Başkanı Abdi Ataç, 5620 sayılı Yasa kapsamında yılda 5 ay 29 gün çalışan emekçilerin ve 696 sayılı KHK gereğince belediye şirketine aktarılan tüm çalışanların şirketin değil belediyenin asli işçisi olması için mücadelede kararlı olduğuna vurgu yaptı.
6772 sayılı Kanun gereğince 52 günlük ücret tutarında kamu kurum ve kuruluşlar ile belediyelerde çalışan işçilere ödenen ilave tediyeler, belediye şirketlerinde çalışan işçilere ödenmediği hatırlatılan sonuç bildirgesinde bu durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine, hukuka ve vicdana aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Belediyelerde halk sağlığı ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren işlerde kamu hizmeti yapan belediye şirket işçilerine de, 6772 sayılı kanun gereğince yasal hakları olan yılda 52 günlük ilave tediye ödenmesinin talep edildiği toplantısında Belediye şirket işçilerinin hakları konusunda taviz verilmeyeceğinin altı çizildi.
Sonuç bildirgesinde yer alan diğer maddeler ise şöyle sıralandı;
İktidarın sermaye yanlısı, üretime değil, betona dayalı rant politikaları sonucu, emekçi halkımız hayat pahalılığı, işsizlik ve yoksullukla boğuşmakta, emekçilerin reel ücretleri her geçen gün erimekte, alım güçleri düşmektedir.
Başkanlar Kurulumuz, üretime dayalı, kapsayıcı sosyal devlet mekanizmalarının kurulmasını, akılcı, adil ve emekten yana politikaların benimsenmesini, vergi ve gelir adaletinin sağlanmasını talep eder.
Başkanlar Kurulumuz, enflasyonun, hayat pahalılığının faturasının emekçilere kesilmemesi için tüm işçi konfederasyonlarını ortak tavır almaya, emeğin taleplerini yükseltmek için dayanışma ve mücadele hattı örmeye davet eder.
Hükümet yıllardır emekçilerin tüm taleplerine rağmen, gelir vergisi tarife dilimlerini enflasyonun altında arttırmaktadır. Son yapılan düzenlemeyle emekçilerin gelirlerinin asgari ücret kadar kısmı vergiden muaf olmasına rağmen, gelir vergisi tarife dilimleri enflasyon oranında güncellenmediği için emekçiler kısa sürede vergide ikinci ve üçüncü dilime girerek daha fazla vergi ödemektedir. Ayrıca ÖTV ve KDV gibi zengine de fakire de aynı oranda uygulanan adaletsiz, dolaylı vergiler de emekçilerin vergi yükünü arttırmaktadır.
Başkanlar Kurulumuz, vergi sisteminin Anayasa’nın 73. maddesindeki maliye politikasının sosyal amacı olan, vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı esasına göre yeniden düzenlenmesini talep eder” dendi.