Bebeklerde ağlama ve stres

Süreç nasıl başlıyor. Doğa anneyi bebeğinin bütün ihtiyaçlarını karşılayabileceği şekilde donatmış.Ama bizler çevreden, kitaplardan,uzmanlardan okudukça kendi hislerimizden hormonlarımızın verdiği ipuçlarından uzaklaşır olduk. Bebeğimin yanında uyumak varken başka odayı tercih ediyor,kendi sütümü vermek yerine biberon kullanıyor,gögsümde ninniyle uyutmak varken beşikte tüylü oyuncakla yalnız bırakıyorum.Bebeğimizin verdiği sinyallere ve iç sesimize güvenmez olduk. Tüm bunları daha iyi anne olmak için yapıyoruz ama bebeğiniz için sizden daha iyi bir uzman yoktur.Yapılan beyin araştırmalarına göre , kendini rahatlatma sistemi annenin bebeği ile olan fiziksel temasıyla gerçekleşmektedir.Sağlıklı bağlanma sonucunda özgüven,özdeğer,güven,emniyette olma oluşmaktadır.

Bebeğinizle bağlanmayı arttırmak için,doğumda gögsünüze alabilir,ihtiyacı olduğunda emzirmeniz çok değerli, bebeğinizle yakın temasta bulunup onu askıda taşıyabilirsiniz. Ağlama bir sinyaldir kendini ifade etme aracıdır.Hayatta kalmak annesinin ona iyi bakmasını sağlamak için vardır.Ne kadar duyarlı olursanız güvenmeyi ve sizinle doğru iletişim kurmayı öğrenir.Bebek eğiticilere dikkat etmek gerekir.Bırak ağlasın,kucağa alıştırma vs dediklerinde hangi araştırmaya dayanarak söylediklerini sorun.

Yenidoğan bebeğin İhtiyaçları;

Sıcaklık,fiziksel temas(dokunma,kucağa alma),yumuşak hareketler,sallama,kalp atış sesi,anne ve babanın sakin sesi,yetişkinlerin duyarlı tepkileri,ağlamalarına hemen yanıt verilmesi,acıktıklarında emzirilmeleri ,aşırı uyarandan korunmalarıdır.

Bebek anneye sözsüz sinyaller gönderir anne de hızlı ve etkin bir şekilde ihtiyacını karşılarsa bebek sinyali daha iyi vermeyi,anne de daha iyi almayı öğrenir.Böylece bebek zihninde bu dünya güvenilir bir yer ben sevililiyorum gibi düşünce kalıpları oluşur.Düşünceleri beynin içine aktaran hücreler vardır.Bu nöronlar bebeklerde kopuk ve karmaşıktır.Bebek büyüdükçe beyni de büyür.Böylece nöronlar da birbirine bağlanır.Bebek ne kadar çok bağlantı kurar,çevreyle etkileşime geçerse o kadar nöron ateşlenmiş olacıktır.Örneğin bebeğinizi acıktığında beslemeniz ya da    korktuğunda-kucağına almanız bunları yüzlerce kez tekrarladığınızda bebek bu sahnelerin resmini görsel olarak beyinde saklar.Zamanla beyninde bir kütüphane oluşturur.Bebek beklediği yakınlığı gördükçe kendini iyi hisseder bu da hayatı boyunca tüm ilişkilerde etkili olur.Bebeğin daha zeki olmasını sağlayan şey eşyalar değil,ilişkilerdir.

Bebeğinize saygı duydukça,bebek kendi başına uyumayı,memeyi bırakmayı yapabilecek.Araştırmalara göre Bağımlılık olmadan bağımsızlaşma olmaz.

Bebeğinizle her bakım kaliteli vakit için bir fırsattır.

Emzirirken göz teması kurmak,tensel dokunmalar,okşayıp sallamalar.Bez değiştirirken(bez değiştirme zamanı geldi şimdi seni kucağıma alıyorum.kirli bezi çıkaralım,bacağını kaldır. Aa poponda pişik olmuş yatıştırı krem sürelim,işte sana temiz bez).Giyinme;sağ elini kaldır,solbacağını,ayaklarına çorap giyelim vs.Banyo yaparken,bıcı bıcı yapalım bir şarkı eşliğinde suyun sıcaklığını ayarlayıp karnından başlayarak,kulağına dikkat ederek,belki de en son başını yıkayarak).,besleme(ağzını aç,çiğniyoruz biz de yapabiliriz,karnına bakalım hıım karnı doymuş benim kızımın) gibi kaliteli hale getirebilirsiniz ve bebeğinizin    kendi bedenini tanımasını sağlamış oluyorsunuz.

Yapılan araştırmalara göre;Stres hormonu kortizol aşırı ise,beynin hipokampüs bölümünde hasara yol açıyor.Bu durum çocuklarda öğrenme,bellek sorunları,depresyon,anksiyete,şiddete yatkınlık,madde kullanmaya yol açmaktadır.

AĞLAMA;stres boşaltma mekanizmasıdır.Geçmişteki travmalar ya da stresin birikimi nedeniyle oluşan gerilimi azaltmanın bir yoludur.Bebekler yaşadıkları stresleri vücutlarından ağlayarak atıyorlar.ancak bu ağlamalar güvenli bir ebeveynin kollarında olduğu sürece etkindir.

Bebeklerde Stres Kaynakları

Doğum öncesi stres,zor doğumlar,karşılanmamış İhtiyaçlar(yeterince dokunulmamış ve kucağa alınmamış bebekler),Aşırı uyarılma(yüksek ses,parlak ışıklar,tv,telefon,kapı zili,elektrik süpürgesi,çamaşır makinesi,fön)(bebek için faydalı uyaranlar hafif sallanma ve kalp atışı sesidir),Gelişim Sürecindeki Hüsran Duyguları(oyuncağı tutmak ister tutamaz,emeklemek ister emekleyemez,konuştuklarını kimse anlamaz ise öfkelenir.),Fiziksel Acı(terleme,üşüme,pişik,fiziksel yaralar ve hastalıklar bebekler acı çektiklerinde korkarlar ve kafaları karışır fiziksel acı geçtikten sonra da ağlamaya devam ederler),Korkutucu Olaylar(yüksek sesler,ana babadan ayrılık,ölüm ya da hastalık,anne babanın stresi ) gibi.

Bebek ağladığında kucağınıza alıp evet anne yanında sevgi ve empati duyguları ile bebeğinize güven verip ağlamasına izin vermelisiniz.Siz stresli iken bebeği başkasına verip sakinleştikten sonra ona yönelmek gerekir.Yardım almaktan korkmayın mükemmel olmak zorunda değilsiniz.Her zaman iç sezgilerinize güvenin bebeğinizi en iyi tanıyan sizsiniz.İki saat geçmiş emzirmem gerek,geç olmuş uyutmam gerek,ağlıyor ama kendi başına uyumaya alışması gerekiyor dediğinizde aradaki dans bozulur.Bebeğinizin sinyallerini takip ederseniz doğruyu bulursunuz.Etraftaki tüm saatlerin bir anlamı yok,anlamı olan tek şey bu mucize varlıkla sizin kurduğunuz ilişkidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir