Takvimler ekim ayını gösterirken ve havalar hafif hafif serinlerken sonbaharın kapıda olduğu hissediliyor. Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemlerde hava sıcaklığının ani değişimi, insan vücudunu hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyebiliyor. Sıcaklıkların ani düşüşü, vücudun savunma mekanizmasını hazırlıksız yakaladığı için çeşitli hastalıklara zemin hazırlıyor.
Hastalıklardan korunmak için ise vücudu mevsim şartlarına hazırlamak gerekiyor. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarının sıkça görüldüğü sonbahar aylarında güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak oldukça önemli. Özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalar ve hamilelerin, bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması nedeniyle, mevsim değişimlerinde yaşanabilecek hastalıklara karşı tedbirli olmaları ve gerekli önlemleri almaları gerekiyor.
DÜZENLİ VE KALİTELİ UYKUYA DİKKAT
Vücudunuzu dengede tutabilmek için sadece mevsim geçişlerinde değil, her zaman uyku düzeninize ve yemek yeme alışkanlıklarınıza dikkat etmelisiniz. Düzenli ve yeterli uyku hem ruhsal hem de fiziksel sağlığınızı korumaya yardımcı olur.
Uzmanlar tarafından önerilen yeterli uyku süresi ise 7-8 saat aralığında değişiyor. Uyku süresi kadar uykunun kalitesini de önemsemelisiniz. Kaliteli bir uyku için vücudunuza uygun bir yatak seçimi yapmalı ve mümkün olduğunca ışıklı ve sesli uyaranlardan uzak durmalısınız.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenmenize selenyum, çinko, kalsiyum ve protein açısından zengin besinler eklemelisiniz. İyi bir antioksidan olması sebebiyle C vitamini içeren sebze ve meyvelere de öğünlerinizde yer vermelisiniz. Fiziksel yorgunluğunuzu azaltmak için D vitamini ve omega 3 takviyesi ile vücudunuzu destekleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak, bağırsak florasını güçlendirmek de bağışıklığınızı güçlendirir. Bağırsak floranızın sağlıklı olması için probiyotik besinler tüketebilirsiniz.
FİZİKSEL AKTİVİTEYİ İHMAL ETMEYİN
Havaların soğuması ile birlikte gelen rehavetle fiziksel aktivitenizin azalmasına izin vermemelisiniz. Aerobik yürüyüşler veya egzersizler, yapmak, dans etmek, koşmak, bisiklet sürmek, yüzmek gibi sportif aktiviteler vücudunuzu harekete geçirerek hem metabolizmanızı hızlandırır hem de değişen mevsim şartlarına daha hızlı adapte olmanıza yardımcı olur. Bunlardan herhangi birini yapamıyorsanız bile, her gün en az 30 dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz. Yürüyüş yapmak sizi ruhen ve bedenen zinde tutar.
FİTOTERAPİ ETKİN ROL OYNUYOR
Bitkisel kürler, ek gıdalar kullanırken dengeli ve düzenli biçimde kullanmalıyız yüksek dozajda c vitamini, curcumin (zerdeçal) zencefil soğanlı bitkiler familyasından soğan sarımsak tam bir kalkan olup bağışıklık sistemimizi etkin kılıyor.
HORMONAL METEBOLİZMA VE BAĞIŞIKLIK
Erkeklerde bulunan spesifik seks hormonu adlandırılan testosteron ve kadınların aktif hormonu östrojen seviyesini aktif tutmak bağışıklık sisteminde oldukça etkindir hastalıklara karşı korunmak, daha zinde, daha aktif hissetmek için düzenlik beslenmek ve çoban çökerten bitkisini 2 günde 1 tüketmenizi tavsiye ediyorum
SAĞLIKLI, SIHHAT DOLU GÜNLER TEMENNİ EDİYORUM
DR AIA BÜTÜNCÜL TIP UZMANI
ALİ CAN GÜNDÜZ