HABER MERKEZİ
İskenderun Körfezi’nde avlanan balıkçılar, av alanlarının daralması ve ağların toplanarak imha edilmesinin büyük zarar verdiğini belirterek bir an önce bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.
İskenderun Balıkçı Barınağı’nda Kooperatif Başkanları ve yönetim kurul üyeleri ile bir araya gelen İskenderun Balıkçıları evlerine ekmek götürecek parayı bulmak için mücadele ettiklerini bunun karşısında da ağır denetim ve kurallarla büyük sıkıntılar yaşadıklarını söylediler.
İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Habip Dalgıç, İskenderun Körfezi’nde balık avlanma sahalarının daralmasıyla büyük sıkıntı yaşayan Körfez balıkçıları, alanların genişletilmesi konusunda çalışma yapılmasını istediklerini belirterek, “Son bir aydır iki aydır bizim balıkçı arkadaşlarımızın üzerinde ciddi baskılar var. Körfez de balıkçılarımız çalışamıyor. Özellikle demirleme sahaları yapılan yerlerde. Sahil balıkçılarımızın çalışacağı bölgeler sıkıntılı, Balıkçının ağları toplanıyor. Ağları kim alıyor, kim getiriyor, kim veriyor? Bu bizim için büyük bir sıkıntı oldu” diye konuştu.
MİLLİ SERVET İMHA EDİLİYOR
Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı tarafından balıkçılar üzerinde avlanma alanlarında ağır baskılar olduğunu ve toplanan balıkçıların ağlarının yedi emine verilerek imha edildiğini aktaran Başkan Dalgıç, “Ağlar ateş pahası. Ağlarımızda markalar var. Markasını bile bile, göre göre alıyorlar. Bugün bir takım ağ dünya para. Depremden çıkmış bir balıkçı camiası için evini kaybetmiş, ailesini kaybetmiş, durumunu kaybetmiş insanlar için ağır bir ceza. Bunu hak etmiyoruz. Bu konuda ciddi anlamda düzenleme istiyoruz. Yediemine verilip ağlarımızı imha ediliyor. Bu bir milli servettir. Yanlış bir olaydır. Acilen bir çözüm istiyoruz Zaten yakıt pahalı, araç gereç pahalı. Balıkçıların tüccarlara borçları var. Ağlarımız da yok edilirse biz burada nasıl yaşayacağız. Nasıl balıkçılık yapacağız? Bu sorunun ciddiye alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Dalgıç, İskenderun Körfezi’nde yaklaşık 100 bin insan geçimini balıkçılıkla sağladığını, belirterek,” Çok büyük bir nüfusa tekabül etmektedir. Bir Suriyeliye gösterilen ilginin en azından yüzde 25’i veya 30’u bizim bu balıkçılarımıza gösterilmesini istiyoruz” dedi.
Başkan Habip Dalgıç, İskenderun Körfezi’nin deniz ticareti açısından çok hareketli olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Körfezimizde 22 tane ticari liman var. İskenderun Limanı’ndan döndüğünüz zaman Adana çimentoya kadar 22 tane ticari liman var. Barınağın çoğunun demirleme sahası olarak ayrıldığı zaman bizim sahil balıkçımız Yumurtalık’tan Adana’da, Dörtyol’da, İskenderun’da çalışamıyoruz. Eğer bu demirleme sahasında bir değişiklik olmayacaksa 22 tane liman ve deniz ticaret odasının bir havuz oluşturulup bu insanlara karşı termik santralin kendi çevresinde yapmış olduğu yardım gibi bir ağ yardımı, bir boya yardımı, herhangi bir şekilde bu insanlara yardım yapılmasını istiyoruz.”