ALİ ZAN
UNESCO tarafından gastronomi şehri ağına dahil edilen, kendine has özellikleri ve zengin yemek çeşitliliğine sahip Hatay mutfağı damak çatlatıyor.
Geniş yemek ve meze yelpazesine sahip olan Antakya’nın bakla ezmesi ve humusu vatandaşlar tarafından büyük beğeni topluyor.
Çok yönlü mutfağı ile bilinen ve yerli, yabancı ziyaretçileri mutfağına çeken Hatay sofrası, meze çeşitleriyle de ayrıca dikkat çekmeyi başarıyor.
Kentin her öğününde mutlaka yer alan bakla ezmesi ve humusu başta olmak üzere diğer meze çeşitleri Hatay mutfağının kraliçesi konumunda. Yapımı meşakkatli olan mezeler aynı zamanda lezzeti ile yerini sofralarda alıyor.
Bakla ezmesini sabah kahvaltılarda tüketen, humusu ise her öğünde sofralarda bulunduran Vatandaşlar, meze kültürünün Hatay sofrasında büyük öneme sahip olduğunu vurguladılar.
Meze kültürlerinin çok geniş olduğunu aktaran vatandaşlar, “Özelikle hafta sonu kahvaltılarında bakla ezmesi ve humus olmazsa olmazımızdır. Buranın en büyük avantajı her meze evde yapılabiliyor. Gelen ziyaretçiler ve misafirler yemek kültürümüzü çok beğeniyorlar” ifadelerini kullandılar.
Meze yapımından söz eden meze ustaları ise, “Sahip olduğu 600’ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi ile adından söz ettiren Hatay mutfağı, çeşitli mezeleri ile sofralarının vazgeçilmezi oluyor. Humus, cevizli biber, tarator ve babagannuç gibi önde gelen mezeler yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini oldukça çekiyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde Hatay’da ki kadar çeşitli meze olmadığını söyleyebiliriz. Hatay sadece mezelerinin bile ana yemek olarak yenilebileceği bir şehir. Türkiye’nin farklı yerlerinden turistlerin akın akın sadece mezeleri için geldiği bir şehir. Yapımı oldukça meşakkatli olan mezelerin bu denli lezzetli olmasının sırı ise sevgimizi içine katmamızdır. Burada çok sayıda meze ustası üç kuşak ve üstüdür. Herkes işini severek ve aşkla yapar. En basit örneğinden bakla ezmesi, Dış kabuğundan ayrılan bakla yumuşayana kadar pişirilir. Ardından geniş bir kaba alınarak iyice ezilir. Pürüzsüz bir kıvam alan baklalar, sarımsak ve tahin eklenerek bir güzel karıştırılır. Ardından servis için eski usul çelik olan tabaklara alınan humus, kimyon, biber, maydanoz ve üzerine son olarak zeytinyağı ile tamamlanır. Humus yapılışı da şöyledir; Bir gece bekleyen nohuttu pişiriyoruz. Nohut soğuyunca bılendıra koyup üzerine tahin, ılık su, zeytinyağı, sarımsak, kimyon ve tuzunu ekleyip püre haline getiriyoruz. Püre haline gelen humusu servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı, toz biber ve kıyılmış maydanoz gezdiriyoruz” dediler.