Antakya’nın %90’ı yok!

HABER MERKEZİ

TOSYÖV Hatay Destekleme Derneği Başkanı Tahsin Rende, yaşanan deprem ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Rende, asrın felaketinde en fazla yıkımı alan şehrimiz Hatay’da her tarafının aynı şiddetli hasarı almadığını söyledi.

Tahsin Rende sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda şu sözlere yer verdi: “Asrın felaketi ardından bizi sarmalayan hüznü, depresyon ve travmatik zihinsel yorgunluğu üzerimizden kısmen atmamız ardından, Hatay’ı nasıl ayağa kaldırabilir eski güzel günleri nasıl geri getirebiliriz mevzusu üzerine kafa yormaya başladık. Merkez ilçesi Antakya ve civarı yerle bir olmuş bir İlin, makro anlamında ayağa kaldırılmasından söz edince, şahsen itiraf edeyim içimi karamsar ve umutsuz dolu duygular sarıyor. Neden mi? Çünkü bizzat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’in gözlem ve ifadesiyle “Antakya’nın %90’ı yok olmuş.” Evet merkez ilçe ve komşu ilçe Defne çok büyük hasarlar aldı. Ve buraların topyekûn planlanıp yeniden inşası şüphesiz uzun zaman alacağı muhakkak. Diğer yandan objektifimizi merkezden çevre bölgelere yönlendirdiğimizde şehrin her tarafının aynı şiddetli hasarı almamış olduğunu görüyoruz.

Bilindiği gibi fay hattı ve Asi nehrinin uzağında bilhassa yüksek ve dağlık alanlarda bulunan yerleşim alanlarında, örneğin Dursunlu, Aşağı Okçular, Esenbulak gibi Mahallelerde hasar durumu % 15 – 20 civarında. Bu tespitten yola çıkarak daha dar kapsamda mikro ölçekte düşünüldüğünde az hasarlı mahallelerin, kısa zamanda ayağa kaldırılmasının çok daha kolay olduğu görülecektir. Şehir planlama Uzmanlık alanım değil o sebeple bilgiçlik yapmak niyetinde değilim. Fakat o değişteki gibi, görünen köy kılavuz istemez misali. Aşağıda ekli evimizin balkonundan çektiğim fotolarda da görüleceği üzere, Dursunlu ve Aşağı Okçularda şehir merkezi gibi önemli bir tahribat görülmemektedir” ifadelerini kullandı.

ÖNCE AZ HASARLI YERLERDEN BAŞLANMALI

Altyapı gözden geçirilmesi gerektiğini sosyal medya paylaşımında dile getiren Rende, “Bu Mahallelerde enkaz kaldırma çalışmaları neredeyse tamamlanmış gibidir. Elektrik, su ve doğal gaz gibi alt yapının gözden geçirilmesi ve az hasarlı binaların onarılmasıyla göç etmiş mahalle sakinleri, özlem duydukları evlerine kısa zamanda döner ve bu Mahallelerde yaşam eski canlılığına kavuşur diye düşünüyorum. Zira bu saydığım bölgelerin, yeni bir planlama beklentisi içerisinde olmadıklarını tahmin ediyorum.

Step by step. Adım adım, ya da kademe kademe. Şehrimizin en kolay ayağa kaldırabilmek alanlarından başlamak ve buraları normal yaşama kavuşturmak, şüphesiz genel bir moral kazandıracağı gibi, şehrin ayağa kaldırılması ile ilgili pozitif düşünceleri ve umutları da güçlendirecektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir