HABER MERKEZİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antakya Atatürk caddesinde başlattığı inşaat hamlesi tüm hızıyla sürüyor. Bir yandan bu hamleden memnuniyet duyanlar varken diğer bir yandan ise tepki sesleri de yükseliyor.
Depremle birlikte zemininde var olan sıvılaşma nedeniyle yerle bir olan Atatürk caddesinde yeniden atılan temeller yükselmeye başladı. Caddenin başından sonuna kadar inşaat çalışmaları devam ediyor. Benzer çalışmalar Fatih ve Gündüz caddesinde de sürüyor.
İmar çalışmaları kapsamında 3 bin 500’ü Atatürk caddesinde olmak üzere 5000 konut ile 600 işyerinin çalışmaları devam ederken özellikle Atatürk caddesi için ses yükselten vatandaşlar zeminin sağlıklı olup olmadığına yeterli ölçüde dikkat edilmediğini öne sürüyor.
AK Partili Milletvekili Âdem Yeşildal ise, “Şehrimizi en kısa sürede sağlam temeller üzerine inşa ederek vatandaşlarımızı kalıcı konutlarına kavuşturacağız. Devletimiz tüm imkanları vatandaşlarımızın emrindedir. Şehrimizi el birliği ile imar edeceğiz” dedi.
BİRLİKTE ÇALIŞALIM TALEBİ
Kadim Antakya Dostları Platformu kendi internet sitesinden yaptığı tepki açıklamasında yerinde sorular sordu. Bu platformun soruları yanıtsız mı kalır bilinmiyor ama geniş açıklamasından bir kesit şöyle: “Anayasamızın 36’ncı maddesine göre; konut ve barınma hakkı temel haklardan biri. Devlet bu hakların gerçekleşmesi için şehirlerin ve diğer yerleşim birimlerinin tarihi ve kültürel nitelikleri ile çevre değerlerini de esas alan planlar çerçevesinde gerekli tedbirleri alır. Asrın felaketinin baş aktörü konumundaki Antakya-Hatay’ımızın plansız ve tedbirsiz yani ‘bilimsiz’ hareket edilmesine tahammülü olmadığı ortada. Anayasamıza, yasalara, imar mevzuatına uygun işler yapılması elzemdir. Hükümet yetkililerinden halkı bilgilendirmelerini, bu yolla belirsizlikleri gidermelerini ve karşılıklı güven ortamı tesis etmelerini bekliyoruz. Çok mu zor? Ortada plan ve alt detayları-plan notları yok, halka açıklanmış bir plan da yok ama, özel bazı bölgesel planların mevcut olduğu anlaşılıyor. Zemin etütleri, mikro bölgeleme, deprem sonrası fay haritası değişiklikleri çıkarıldı mı? Üniversiteler fay hareketleri ve güncel fay bilgileriyle ilgili TÜBİTAK’a birtakım çalışmalar sundu, ama çalışma sonuçları açıklanmıyor. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Hatay’ın farklı yerlerinde 5 bin konut ve işyeri için temeller atıldı. Örneğin; Antakya’nın en gözde yeri olan Atatürk Caddesi’nde 3.500 konutluk binaların temeli atıldı. Zemin sıvılaşmasının olduğu, yapılaşmaya müsaade edilmeyecek denilen Asi Nehri kenarına temel atılıyor, ikinci sıra evler yapılacak. Yeni afetlere davetiye mi çıkarılıyor?
Hatay halkı plansız iş yapılmamasını, bilimsel esaslara yasalara uygun planların tüm detaylarıyla profesyoneller tarafından acilen hazırlanıp, şeffaf biçimde açıklanmasını, şehrin kaderi üzerinde söz sahibi olmayı istiyor ve bekliyor. Hükümeti, muhalefeti, meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, üniversiteleri, belediyeleri ve diğer tüm bileşenleri; ötekileştirmeden ve samimi olarak Antakya-Hatay’ımız için birlikte çalışmaya ve hizmet sunmaya davet ediyoruz” dendi.