HABER MERKEZİ
Varlıklar içinde yalnız insanoğlu zamana ve mekâna anlam kazandıran eserler bırakabilir. Bu yüzden zamanın ve mekânın bize taşıdıklarına sahip çıkmak da bir insanlık vasfıdır. Geçmişin hatıraları ile dolu yapıları eskimiş, çürümüş olsalar bile tutup kaldırmak ve onu günün koşullarına uygun yaşatarak gelecek kuşaklara taşımak insani bir sorumluluktur. Hatay zaman ve mekân düzleminde insanlıkla yaşıt illerimizden biridir. Bilinen en erken dönemlerden beri insanlığın gözde mekanlarından biri olan Hatay, zengin hatıralarla dolu tarihi bir hazinedir. İnsanlık adına yaşanan çok sayıda olaya şahit olan ilimiz inanç ve uygarlıklar bağlamında adeta insanlığın hafızası sayılabilecek nadir mekanlardan biridir. Tarih öncesi ilkel çağlardan tutun da semavi dinlerin ilk irşat faaliyetlerine kadar birçok önemli hadise burada cereyan etmiştir. Halen bu olayların ve kahramanların adına ilimizde yapılan etkinliklerde, insanlık günümüzden binlerce yıl evveline yolculuk etmektedir. Geçmişle geleceği birbirine bağlayan bu yolculuk, aynı zamanda çok farklı inanç ve etnik yapıları da aynı mekân içinde insani bir kardeşlik boyutuna taşımaktadır.
Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi olarak 2013 yılında hizmete giren bu bina, yaklaşık 100 yıl önce inşa edildiği sanılan klasik Antakya evi tarzı metruk bir yapının restorasyonu sonucu kazanılmıştır.
Antakya kentsel sit alanı içinde yer alan ve tescilli kültür varlıkları listesinde kayıtlı olan yapı, inşa edildiği ilk yıllarda konut olarak kullanılmıştır. Daha sonraları bir dönem İmam Hatip Lisesi, bir dönem de düğün salonu olarak hizmet vermiştir. Daha sonra ise Halef Yalçınkaya tarafından satın alınarak tekrar konut olarak kullanılmaya başlanmıştır. Halef Yalçınkaya’dan sonra kaderine terkedilen bina, zaman içinde oturulamaz duruma gelmiştir. Bina 2010 yılında Hatay Valiliği İl Özel İdaresi tarafından satın alınarak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri yapılarak yeniden hayata döndürülmüştür. Bölgenin durumu ve yapının konumu dikkate alınarak örnek bir proje hazırlanmış ve ileriye dönük önemli bir adım atılmıştır. Hatay’ın tarihi birikimi ile doğal zenginliklerini birlikte değerlendirmek ve kültür turizminde yeni bir boyut kazanmak amacıyla restore edilen bu bina, Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi olarak tasarlanmış ve 2013 yılında hizmete açılmıştır.
Genel hatları ile konağın orijinal yapısı korunmuş olmakla birlikte, müze konseptine uygun olarak bazı birimlerde işlevsel tadilatlar yapılmıştır. Yapı bu haliyle 4 ana birimden oluşmaktadır. Üst katlar ve teras 280 ayrı bitki türünün fotoğraf olarak sergilenmesine ayrılmıştır. Alt katlarda 5 oda Hatay’a özgü Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden elde edilen kullanıma hazır nihai ürünlerin sergilenmesine tahsis edilmiştir. Terasın altında kalan bölüm ziyaretçilere sunmak amacıyla Hatay’a özgü bitki çaylarının, şerbetlerin ve şurupların hazırlandığı mutfak olarak tasarlanmıştır. Binanın iç avlusu ve teras ziyaretçilerin hoşça vakit geçirebilecekleri bir alan olarak hizmete sunulmuştur.