Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır.
Bu durumdan muzdarip bireylerin hissettikleri, düşünceleri ve davranışları etkilenir ve bunlardan dolayı çeşitli duygusal veya fiziksel sorunlar ortaya çıkabilir. Normal günlük aktiviteler yaparken sorun yaşanabilir ve bazen hayat yaşamaya değmez gibi gelebilir.
Anksiyete ise ajitasyon, sinirlilik, endişe, kafa karışıklığı gibi durumların eşlik ettiği kaygı bozukluğu olarak tanımlanır. Tedavisinde antidepresan, sedetatif özellikte y-amino GABA reseptörüne etki eden çeşitli ilaç kullanılmaktadır.
Yapılan çalışmalar sonucu Sarı Kantaron bitkisinin hafif ve orta depresyonda kullanılmak üzere onaylanmış prepatları mevcuttur. Dozu çoğunlukla hiperisine göre standardize edilir. Kullanıma başladıktan 10-14 gün süre aralığında etkisini belirgin gösterir. GEBELİK ve EMZİRME döneminde kullanımı tavsiye edilmemektedir CYP3A4 ve p-glikoproteini indüklediği için pek çok ilaç ile etkileşime girebilir.
SEDATİF FİTOTERAPİ
İnsomnia; uyku dalış süresinin uzaması gece uykusundan sık uyanma semptomlarının haftada 3 kez olması ve 1 aydan uzun sürmesi olarak tanımlanır. Bireyin iyi oluş hali, mental performansı ve günlük yaşamı pek çok durumu etkilemektedir. Tedavide benzodiazepinler, antidepresanlar ve diğer trankilazanlar tercih edilmektedir.
Kedi otu ile yapılan çalışmalar ve yazılan makaleler sonucu birkaç günlük kullanımında bireyin uyku profili ve uyku kalitesi iyileştiği görülmüştür. Besin takviyesi olarak kapsül ve çay prepatları mevcuttur Kedi otunun GEBE, EMZİREN ANNE, 12 YAŞINDAN küçükler için uygun olmadığını belirtmek isterim.
Bu bitkileri doğru kullanma ve sağlınızda pozitif yönde adım atmak için HEKİM kontrolünde kullanmanızı önerir sağlıklı günler temenni ederim.