AA
Amik Ovası’nda çiftçiler, sonbahar yağışlarının ardından ekime hazır hale gelen tarlalarında buÄŸday tohumlarını toprakla buluÅŸturmaya baÅŸladı.
Bereketli topraklara sahip Amik Ovası’nda da üreticiler buÄŸday tohumları toprakla buluÅŸturuyor. Hatay’da, sonbahar yağışlarının ardından kent genelinde ekimine baÅŸlanan buÄŸdayın 495 bin dekarda üretilmesi, üründen de 245 bin ton rekolte alınması hedefleniyor.
Çiftçilerden Mehmet Karaca (55), bu yıl 1000 dönümlük arazide buğday ektiğini dile getirdi.
Tohum ekimi öncesinde tarlayı traktörle sürerek havalandırdıklarını, daha sonra gübre attıklarını ve ardından toprağı tohumlarla buluşturduklarını anlatan Karaca, bu işlemlerin ardından sulamaya ağırlık verdiklerini belirtti.
Karaca, yaÄŸmurun verimi artıracağını ifade ederek, “Bu iÅŸlemler toplamda bir haftamızı alıyor. Bölgemiz çeÅŸitli toprak özelliklerine sahip olduÄŸu için dönümüne 400-700 kilogram ürün bekliyoruz. Tarlalarımız sulanmadığı zaman, verim ortalaması 150 kilogram düşük yaÅŸanıyor.” dedi.
Ãœretici Caner Kartal da tohum ekimi öncesinde topraÄŸa taban gübresi atıldığını, ardından tohumları tarlaya ektiklerini anlatarak, “Toprağın buÄŸday tohumlarıyla buluÅŸturulması zor ve zahmetli. BuÄŸday ekiminden önce dönüme 25 kilogram taban gübresi atıyoruz. Daha sonra dönümüne yaklaşık 30 kilogram tohum atıyoruz ve üzerini kapatıyoruz. 300 dönüm arazide buÄŸday ekimi yaptım. Sürekli yerli tohum ekiyoruz ve yerli tohum tercih ediyoruz. Kasım ortasında buÄŸdayı ekiyoruz ve mayıs ayı başında da hasadını yapıyoruz. Bu yıl güzel rekolte bekliyoruz. Yağışların iyi gitmesini temenni ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Çiftçilerden Fevzi Delikent de bu yıl 1000 dönüm arazide buğday ektiğini ve verimde artış beklediklerini kaydetti.