Amcasından kalan değirmende geleneksel yöntemlerle un öğütüyor!

AA

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 52 yaşındaki Ali Andaç, amcasından kalan taş değirmeni işletmeye devam ediyor.

Çocukluk yıllarında amcasının yanında değirmende çalışan Andaç, amcası yaşlanınca değirmenin başına geçti.

Gelişen teknolojiye rağmen geleneksel yöntemlerle değirmeni işleten Andaç, ilçe sakinlerine hizmet vermeye devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde değirmenin zarar görmediğini anlatan Andaç, ilçede tek olan değirmen sayesinde vatandaşların unlarını öğüterek hem onlara hizmet ettiğini hem de geçimini sağladığını söyledi.

Mesleği gelecek nesillere de aktarmak istediğini ancak çalışacak kimseyi bulamadığını kaydeden Andaç, şöyle devam etti: “Eski zamanlarda aileler çocuklarını meslek sahibi olmaları için değirmenlere gönderirlerdi, şimdi ise çalıştıracak çırak bile bulamıyorum. Eskiden herkes kendi bulgurunu, ununu gelir değirmende yaptırırdı. Şu anda herkes hazıra döndü. Şu an bu mesleğe ne heves eden ne de yapacak kişi var. Ben işime devam ediyorum, müşterilerimin unlarını yarım asırlık değirmende öğütüyorum.”

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini son model fabrikasyon makinelere bırakan Un Değirmenleri artık nostalji. Bu durumdan şikâyetçi olan Un Değirmeni işletmecileri ise gelişmeden oldukça üzgün. Eskiden kendi buğdayını kendisi üretip un yapan insanlar, şimdilerde kolaya kaçarak hazır una yöneldi.

Bu durumdan şikâyetçi olan diğer un değirmeni sahipleri ise “Eskisi gibi kimse gelip buğdayını bırakmıyor. Herkes hazır una koşuyor. Hazır unu bırakın artık tandırlarda ekmek yapan da kalmadı. Fırınlara veya ekmek fabrikalarına giderek insanlar ekmeklerini alıyor. Bu da bizim işimizi çok düşürüyor” dediler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir