Almanya eğitim sisteminin kalitesi dünya tarafından kabul görmüş ve örnek alınmıştır. İyi organize edilmiş eğitim modeli içerisinde ailenin mali durumundan bağımsız olarak üniversite seviyesine kadar okuma şansı bulan öğrenciler böylece eşit bir sistem içerisinde eğitim görmektedirler.
Almanya eğitim sistemi öğrencilerin okurken çalışmasına müsade ederken bu sayede öğrenciler kendi ayakları üzerinde durabilmektedir. Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasına (ARWU) göre Almanya dünyanın en yenilikçi ve köklü üniversitelerine sahiptir ve burada okumak her öğrenci için bir ayrıcalıktır. Peki Almanya nasıl bir eğitim sistemine sahiptir? Öğrenciler Almanya okul sistemi içerisine neler öğrenmektedir? Alman eğitim sisteminde öğrenciler kaç farklı seviye de öğrenim görmektedir? Bu gibi sorularınızın cevabına makalemizden ulaşabilirsiniz.
Almanya’daki Eğitim Seviyeleri
Almanya’da zorunlu eğitim, altı ile 15 yaş arası tüm öğrencilerin okula devam etmeleri gerektiğini açıkça belirtmektedir. Ancak öğrenciler genellikle 18 yaşına kadar okula devam etmektedir. Almanya eğitim sisteminde öğrenciler 3 farklı seviyede eğitim alabilmektedirler. Bunlar; Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ikinci öğretim (Hauptschule, Realschule, Gymnasium) şeklindedir
Okul Öncesi Eğitim
Öğrenciler zorunlu eğitime başlamadan önce kendilerini keşfedebilmeleri, iletişim kurabilmeyi öğrenmeleri ve sosyalleşmeleri için anaokuluna gidebilmektedir. Aileler genellikle 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklarını okul öncesi eğitim alabilmeleri için anaokuluna göndermektedir. Bu seviyede öğrenciler kazanımlarını oyun yoluyla sağlamaktadır. Ebevenylerin çocuklarını anaokuluna göndermesi zorunlu değilken birçok aile bu eğitim seviyesinin önemini bildiğinden çocuklarını anaokuluna göndermektedir.
İlköğretim (Grundschule)
Almanya’da zorunlu eğitim altı yaşında başlar ve çoğu eyalette dokuz yıl sürer. Çocuklar Grundschule’e 4 yıl boyunca (Berlin ve Brandenburg’da 6 yıl) devam ederler, bu sırada okuma, yazma ve aritmetik işlem yapmayı öğrenirler. Buna ek olarak, öğretmenler sosyal bilim, tarih, coğrafya, biyoloji, fizik ve kimya alanlarında da temel eğitim vermektedir. Alman eğitim sistemi öğrencilerin müzik, sanat ve zanaat derslerindeki yaratıcılıklarını güçlendirmek adına birçok etkinlik ve gezi düzenlemektedir. Spor ayrıca Grundschule’deki müfredatın bir parçasını oluşturur. Eskiden sadece ortaokullarda yer alan yabancı dil eğitimi ilkokul seviyesinde de verilmeye başlanmış ve daha iyi sonuçlar alındığından bu seviyede verilen yabancı dil derslerinin yoğunluğu arttırılmıştır.
İlkokul eğitiminden sonra öğrenciler farklı tarzda eğitim veren ortaokullara gönderilmektedir. Ebeveynler ve öğrencinin öğretmenleri, çocuğunuzun performansına bağlı olarak hangi ortaöğretime devam edeceğine karar vermektedirler.
Ortaöğretim (Hauptschule, Realschule, Gymnasium)
Öğrenciler ilkokuldan sonra; Hauptschule, Realschule, Gymnasium’da ortaokul eğitimine devam etmektedirler. Buradaki seçimi öğretmen ve aile yaparken, öğrencinin ilgi, yetenek ve becerileri göz önünde bulundurulmaktadır.
Hauptschule tipi ortaokullara genellikle başarı durumları düşük olan öğrenciler devam etmektedir. Öğrenciler bu ortaokullarda temel dersler alarak mesleki açıdan donanım sahibi olabilmektedir. Bu kurumlarda 10. sınıfa kadar tüm öğrenciler aynı dersleri almakta daha sonraa gerçekleştirilen bir sınav ile başarılı olan öğrenciler Realschule veya Gymnasium’a devam edebilmektedir. Bu sınavdan geçemeyen öğrenciler ise Hauptschule’yi bitirdiklerine dair bir diploma alarak iş hayatına atılabilmektedir.
Realschule’e 6 yıl boyunca devam eden öğrenciler, Hauptschule’den farklı olarak daha geniş bir genel eğitim almaktadır. Gymnasium ile karşılaştırıldığında, öğrencilere daha mesleki odaklı bir eğitim verilmektedir. Öğrenciler Realschule tipi bir ortaokulu tamamladığında “Zeugnis des Realschulabschlusses” (Realschule’un tamamlanma sertifikası) almaya hak kazanmaktadır. Bu sertifika ile dileyen öğrenciler mesleki eğitimine devam edebilmekte veya sekreterlik ve yönetici düzeyinde kamu sektöründe çalışmak adına kurumlara başvuru yapabilmektedir.
Gymnasium tipi ortaokula başlayan öğrenciler ise daha çok akademik açıdan yoluna devam etmek isteyen ve üniversite hayali olan öğrencilerin tercih ettiği kurumlardır. Gymnasium müfredatı, edebiyat ve sanat, sosyal bilimler, matematik ve doğa bilimleri de dahil olmak üzere temel konulara dayanarak öğrencilerin yüksek öğrenime geçebilmeleri adına olgunluk kazanmalarını sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bu tip bir okulda okuyan öğrencinin temel hedefi “Abitur” adı verilen ve uluslararası geçerliliği olan lise bitirme diplomasını alacağı sınavı başarıyla geçmektir. Almanya eğitim sisteminde öğrencilerin % 40’ı orta öğretimine bu kurumlarda devam etmektedir.
Almanya Eğitim Sistemi Farklılıkları
Alman not verme sisteminde öğrenciler 1 ile 6 arasında değerlendirilir. 1 en iyi nok sayılırken 6 en kötü not olmaktadır. Farklı derslerdeki notların yetersizliği, öğrencinin okul yılını tekrarlamasına neden olabilmektedir. Alman öğrenciler bir akademik yılda ortalama 190 gün okula gitmektedir. Buna karşılık öğrencilerin 6 haftalık bir yaz tatili bulunmaktadır. Ülke çapındaki kalabalığı ve trafiği önlemek amacıyla okullar 16 eyalette de aynı anda tatile girmemektedir. Bunun yerine okullar gruplara ayrılarak tatile girmektedir. Bazı kırsal kesimler dışında öğrencileri okula götüren servisler bulunmamaktadır. Öğrenciler okullarına bisiklet veya toplu taşıma kullanarak gitmektedir.