Benzin ve Mazot birim fiyatının 40 liraya dayanması motorlu araçların park yerlerinde kalmasına neden oluyor. Mecbur kalmadıkça araçlarına binmediklerini aktaran vatandaşlar, ulaşım konusunda ciddi zorluklar çektiklerini vurguladılar.
DİLEK AKKAYA
Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin ve motorin fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Vatandaşlarda, sürücüler de çiftçiler de duruma isyan etti.
Küresel petrol fiyatları ve Dolar/TL’de yaşanan dalgalanmaların akaryakıt üzerindeki etkileri sürüyor. Akaryakıt fiyatları ise, vatandaşların gündeminden düşmüyor. Araç sahipleri, benzin istasyon duraklarına gitmeden önce akaryakıt fiyatlarını araştırıyor.
Benzin ve Mazot birim fiyatının 40 liraya dayanması motorlu araçların park yerlerinde kalmasına neden oluyor. Mecbur kalmadıkça araçlarına binmediklerini aktaran vatandaşlar, ulaşım konusunda ciddi zorluklar çektiklerini vurguladılar.
Güncel akaryakıt fiyatlarından şikâyet eden vatandaşlar, “Depremin izlerini silmeye çalıştıkça artış gösteren zamlar elimizi kolumuzu bağlıyor. Ulaşım konusunda ciddi sorunlarımız var. Doğru dürüst hiçbir otobüs çalışmıyor. Bu nedenle de araçlarımızı kullanmak zorunda kalıyoruz. Fakat çalıştığımız bütün ay akaryakıt masrafına gidiyor. Bu duruma bir dur denmesi lazım. Artık neye para yetiştireceğimizi bilmiyoruz. Öte yandan yakın yerlere yürüyerek gitmeye çalışsak ya tanımadığımız yabancı araçlar tarafından rahatsız ediliyoruz ya da sokak köpekleri tarafından saldırıya uğruyoruz. 11 Ayda Hatay için zam yapmaktan başka ne yaptınız? Yeter artık canımızdan bezdik. Yaşadığımız için utanır ve üzülür olduk” dedi.
BİR DİĞER MAĞDURLAR ÇİFTÇİLER
Girdi fiyatlarının tavan yapmasından duydukları rahatsızlığa dikkat çeken çiftçiler, akaryakıt fiyatlarının içinden çıkılamaz bir hale geldiğine vurgu yaptılar.
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüksek artışında kendilerini olmuşuz yönde etkilediğinin altını çizen çiftçiler, “Tarlayı sürmek bizler için lüks oldu. İşimizi yürütebilmek için başka alternatif yollar arar olduk. Motorine zam üstüne zam geliyor. Bir an önce bu duruma bir çare bulunmalı yoksa yiyecek sebze, meyve bulmayız. Yapılan zamlar karşısında nefes alamaz olduk. Söylenecek söz yok. Çiftçiler olarak depremden sonra bizlerde genel beklenti şöyleydi, gübre fiyatları yükselmeyecek hatta düşecekti, mazot düşmese bile yerinde sayacaktı, beklenti alt üst oldu. Bizler depremden çıktık ve girdi maliyetleri giderek artıyor. Çiftçi çökerse herkes çöker. Fakat kimse bunun farkında değil. Yetişemiyoruz yetişmediğimiz gibi de geçinemiyoruz. Herkesin bir yere borcu var. Olmaz yazık günah” ifadelerini kullandılar.
GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR
Akaryakıt fiyatlarından en çok etkilenen bir diğer sektör toplu taşıma sürücüleri oldu. Gelirin gideri karşılamadığını vurgulayan Toplu taşıma sürücüleri, “Bir yandan asrın felaketinde yaşadığımız kayıplar öte yandan akaryakıt fiyatlarında yaşanan durdurulamaz artış. Biz nasıl para kazanacağız? Akaryakıt fiyatlarının farkında mısınız? Kazandığımız giderlerimizi bile karşılamıyor. Öte yandan yolcular 15 lira yol ücretini fazla buluyor. Evet bir yandan haklılar ama yapabileceğimiz hiçbir şey yok. İnanın 15 lira bile bizim giderimizi karşılamıyor. Bu arabanın kirası var, vergisi var daha birçok gideri var. Deprem gibi felaketten sonra zar zor birkaç araç çıkarabiliyoruz. Fakat böyle devam ederse kontak kapatmak zorunda kalacağız” dediler.
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.