HABER MERKEZİ
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Japon Hükümeti, yıkıcı Şubat depremlerinde en ağır yıkıma uğrayan illerden ikisi olan Hatay ve Kahramanmaraş’ta son teknoloji enkaz dönüştürme tesisleri kurmaya yönelik 130,6 milyon TL’lik (700 milyon Japon Yeni) anlaşmanın imzalanması Hatay’da sevinç yarattı.
Japonya’nın Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Büyükelçi Katsumata Takahiko, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz ve Dışişleri Bakanlığı Doğu Asya Genel Müdür Yardımcısı Korhan Kemik katıldı.
Molozların geçici depolama yerlerine boşaltılma sürecinin hızının “İnsan sağlığına ve çevreye yönelik tehditler konusunda endişelere yol açtığına” belirten Vinton, asbest ve diğer zehirli maddelere ilişkin risklere işaret etti.
Vinton, Hatay ve Kahramanmaraş’ta molozların sonradan kullanım için geri dönüştürülebilir malzemelere ayrılması için iki tesis yapılacağını açıklarken bu projenin, bölge halkının ve molozların kaldırılmasında çalışan ekiplerin sağlığının güvence altına alınması için önemli bir adım olduğunu söyledi.
Proje kapsamında, Hatay ve Kahramanmaraş’ta, asbest ve benzeri zararlı atıkları da ihtiva eden enkazın toplanacağı ve geçici olarak depolanacağı alanlar belirlenerek enkazın kaldırılması ve yönetilmesine ilişkin planlar yapılmasının yanı sıra enkaz atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği iki tesis kurulacak.