“Çiçeklerin Dilinden GeleceÄŸe Miras” sergisi açıldı..
HABER MERKEZÄ°
Hatay ValiliÄŸi ve Ä°stanbul Ãœniversitesi-CerrahpaÅŸa Teknik Bilimler Yüksekokulu El Sanatları Bölüm BaÅŸkanlığı iÅŸ birliÄŸiyle gerçekleÅŸtirilen “Uluslararası Disiplinlerarası Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Endemik Bitkileri üzerinden Hatay Kadim Tarihi ve Kültür DeÄŸerlerini Tanıtım Projesi” kapsamında “Çiçeklerin Dilinden GeleceÄŸe Miras” isimli karma sergi açıldı.
Hatay Arkeoloji Müzesi’nde açılan sergide 119’u Türk, 15’i yabancı akademisyen ile üniversitenin 57 sanat bölümü öğrencisinin Hatay’ın endemik bitki türlerini konu alarak seramik, tezhip, minyatür, dokuma, keçe, vitray, mozaik, resim, illüstrasyon baskı ile hazırladığı 300 eser sergilendi.
Serginin açılışını Hatay Valisi Rahmi Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, projenin yürütücüsü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Özlem Özer Tuğal, proje danışmanı İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse ile sanatçılar gerçekleştirdi.
ÇOK ÖZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ
Vali DoÄŸan, sergide gazetecilere yaptığı açıklamada Hatay’ın endemik bitki türlerini sanat eserlerine yansıtan sanatçılara teÅŸekkür etti.
Hatay’ın endemik bitki açısından çok özel bir yer olduÄŸunu belirten DoÄŸan, ayrıca Türkiye’nin tek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesinin de kentte bulunduÄŸunu söyledi.
Serginin çok özel olduÄŸunu ifade eden Vali DoÄŸan, “Bu sergiyle birlikte hem seramik sanatına hem tezhip sanatına hem diÄŸer sanatçıların güzel eserlerine bu alanda yer vermiÅŸ olduk. Özellikle müzenin giriÅŸinde sergimizi açtık. Çünkü ilimizi ziyaret eden ziyaretçilerin büyük çoÄŸunluÄŸu ilk ziyarete müzeden baÅŸlıyorlar ve bu sergiyle birlikte onlarda bir dikkat çekmek, farkındalık uyandırmak istedik. Çok özel bir çalışma olmuÅŸ. Ben tüm sanatçı arkadaÅŸlarıma teÅŸekkür ediyorum. Ellerine, emeklerine saÄŸlık.” dedi.
SPORDAN SANATA BİRÇOK PROJEYE İMZA ATILDI
Proje yürütücüsü Ä°stanbul Ãœniversitesi CerrahpaÅŸa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Özlem Özer TuÄŸal de Hatay’daki endemik bitki türleri üzerine yazılan kitaplar ve çeÅŸitli bilimsel makalelerinden yararlanarak bilimsel bir altyapıyla çalışma gerçekleÅŸtirdiklerini kaydetti.
Proje Danışmanı Ä°stanbul Ãœniversitesi CerrahpaÅŸa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. ErdoÄŸan Köse ise üniversitelerinde sporda, sanatta, kültürde ve saÄŸlıkta birçok projeye imza attıklarını ifade ederek serginin Hatay’da açılmasından dolayı mutlu olduÄŸunu belirtti.