Ä°skenderun ilçesinde afetin ardından kurulan “Gönül Mutfağı”nda, her gün depremzedeler için iftarlık ve sahurluk hazırlanıyor, ihtiyaç sahiplerine de erzak paketi ulaÅŸtırılıyor. Gönül mutfağı kurucularından Ebru Baybara Demir: “Biz Hatay’ın ışıkları tekrar yanana dek demiÅŸtik, inÅŸallah birlikte yakacağız. Uzun zaman burada olmayı planlıyoruz. Ramazan sonra da kalıcı projelerle buradayız” dedi.
AA
Hatay’ın Ä°skenderun ilçesinde depremin ardından gönüllülerin katılımıyla kurulan “Gönül Mutfağı”nda, ramazan ayı boyunca afetzedeler için günlük 12 bin kiÅŸilik yemek hazırlanıyor.
Afetin ardından depremzedeler için çalışmalarını aralıksız sürdüren gönüllüler, ramazanda da kazanları iftar için kaynatıyor. Ä°brahim Çeçen Konteyner Kenti’ndeki mutfakta, 70 gönüllü iftar sofraları için her gün üç çeÅŸit yemek yapıyor. Gönüllülerce hazırlanan yemekler, ilçedeki depremzedelere ulaÅŸtırılıyor. Ä°ftar yemeÄŸinin yanı sıra yaklaşık 2 bin kiÅŸilik de sahurluk hazırlayan gönüllüler, ihtiyaç sahipleri için de ramazan kolisi dağıtıyor.
Gönül mutfağı kurucularından Ebru Baybara Demir, AA muhabirine, ramazanın aynının ilk gününden itibaren mahalle mahalle dolaşarak günde 12 bin kişilik sıcak yemek dağıttıklarını söyledi. Demir, mutfaklarındaki gönüllü sayısının sürekli değiştiğini, şu anda 70 kişiyle yemek yaptıklarını belirtti.
Depremzede vatandaÅŸların daha saÄŸlıklı yiyeceklere ulaÅŸabilmeleri için çalıştıklarını anlatan Demir, “Sahur yemeÄŸini de hazırlıyoruz. Yemek haricinde aynı zamanda günlük 500 ile 1000 arası bize ulaÅŸtırılan erzak paketlerini özellikle konteyner kent dışında kalan ihtiyaç sahiplerine ulaÅŸtırmak için çalışma yürütüyoruz.” diye konuÅŸtu.
ÖĞRENCİLER DE DESTEK VERİYOR
Ramazan Bayramı’ndan sonra da kentte kalıcı projeleri hayata geçirmek istediklerini vurgulayan Demir, şöyle konuÅŸtu: “Biz Hatay’ın ışıkları tekrar yanana dek demiÅŸtik, inÅŸallah birlikte yakacağız. Uzun zaman burada olmayı planlıyoruz. Ramazandan sonra da kalıcı projelerle buradayız. Çocukların okul kahvaltılarını veriyoruz ama bunun daha saÄŸlıklı yemekler haline getirilerek hem istihdam yaratarak hem okullardaki yemek ihtiyacını karşılamak üzere baÅŸka bir sistem üzerine çalışıyoruz. Gönül mutfağı, daha kalıcı projelere destek vermek amacıyla burada olmaya devam edecek.”
Farklı üniversitelerde gastronomi bölümü okuyan öğrencilerin de çalışmalarına destek verdiÄŸini anlatan Demir, mezun öğrencilerden bir kısmını iÅŸe alarak onlara istihdam saÄŸladıklarını da belirtti. Gönüllülerden Efsane GönültaÅŸ da Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaÅŸadığını ancak sık sık Hatay’daki çalışmalara destek olmak amacıyla buraya geldiÄŸini anlattı.
Mutfakta çalışarak depremzedeler için yemek hazırlanmasına yardımcı olduÄŸunu belirten GönültaÅŸ, “Burada yapılacak daha çok iÅŸ var. Ä°ÅŸin bir ucundan tutabilirsem, buradaki insanlara faydalı olabilirsem ne mutlu bana diye düşünüyorum.” dedi.
GönültaÅŸ, çiftçilerin bahçelerindeki ürünlerinin toplanmasına da destek olduklarını anlatarak, “Ä°ÅŸimiz yalnızca mutfak iÅŸi deÄŸil, Hatay için buradayız. Onlara fayda saÄŸlamaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü öğrencisi Şule Nur Büyükaslan, mutfakta çalışarak hem güzel bir iş yaptığını hem de mesleği konusunda deneyim kazandığını belirtti.
Yusuf Aktepe de gönüllü olarak başladığı mutfağın artık devamlı elemanı haline geldiğini söyledi.
Gana’dan gelen Nifisatu Issıka da gastronomi öğrencisi olduÄŸunu depremzedelere destek olabilmek için elinden geleni yapmaya çalıştığını kaydetti.