Nefes borumuza çare ne zaman?

SONAR GÜNEŞ

Hatay’ın 10’dan fazla ilçesini diğer illere bağlayacak tek nefes borusu Belen geçidi ile ilgili depremde yaşananlara rağmen halen bir çalışma başlatılmaması düşündürüyor.

Ulaşımı olumsuz etkileyen Belen Geçidi’ni kullanan araçların yaşadığı zorluklar her geçen gün artıyor. 6 Şubat depremlerinin ardından sorunların arttığı geçitle ilgili kalıcı çözüm isteniyor.

Deprem sonrası ilk müdahalenin gecikmesinin nedenleri arasında ki yerini koruyan Belen geçidinin artık bölgenin sorunu haline geldiğini söyleyen vatandaşlar, “Deprem günlerinde gördük ve yaşadık. Ne bizler Hatay dışına çıkabildik ne de Hatay dışından bize yardıma gelenler gelebildi. Öylece herkes sıkıştı kaldı” hatırlatmasında bulundular.

6 Şubat depremlerinden sonra sorunun kendisini daha çok göstermeye başladığını söyleyen vatandaşlar Adana’dan gelen ve Sarımazı’da son bulan otobanın tamamlanmasını istediler.

300 adım genişliğinde ve oldukça dar olan geçit, İskenderun Körfezinin doğu kıyılarında yükselen Amanos Dağlarını batı-doğu doğrultusunda aşarak Amik Ovası’na iniyor. Belen Geçidi, Türkiye’nin Avrupa’yla bağlantısını sağlayan E-5 Karayolu’na, Adana ve İskenderun üzerinden gelip Antakya’ya ve daha güneyde Suriye’ye ulaşabilmek için kullanılıyor. Antakya ve Amik Ovası’ndaki önemli yerleşim merkezleri de bu yolla İskenderun Limanı’na ve demiryolu hattına bağlanıyor.

MADENLİ YOLU ALTERNATİF OLUR MU?

Eğer otoban devam ettirilemeyecekse bile Hatay Büyükşehir Belediyesinin inşaatını üstlendiği Serinyol-Madenli yoluna dikkat çeken Hataylılar, bu yolun bitirilmesi halinde geçici de olsa insanları rahatlatacak. Ancak bu yolda da depremle birlikte çalışmalar durdu. Kimsenin kimse ile ilgilenmediği bur süreçten geçiyoruz” ifadesinde bulundular.

Bu arada Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül’ün geçtiğimiz günlerde yaptığı umutlandıran açıklamadan da bir ses çıkmadı.

Bilindiği üzere Başkan Gül açıklamasında Otoban yolunun Antakya tarafı için ihaleye çıkılacağını söylemişti. Ancak o günden sonra konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

Gül o açıklamasında, “Yetkililerle Belen Geçidi sorununu görüştük, kalıcı çözümler konusunda onların önerisini hem de bizim fikirlerimizi konuştuk. Otoban yolunun ihaleye çıkacağını söylediler. Belen içindeki rutin parkı, 15 dakika ile sınırlayarak trafik rahatlaması çalışması kararı aldık. Üst geçit şeklindeki bir öneri doğru olmaz, çünkü iki tarafta esnaf var ve yeterli alan yok. Belen girişine bir park yapacağız ve ağır tonajlı arabaların ve diğer araçların durmasını sağlayacağız. Umarım hükümet hızlı hareket eder ve bu soruna kalıcı çözümü hayata geçirir” demişti.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir